Skocz do zawartości

zgrzyty spod samochodu po ostrym starcie ??? co to ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj ostro ruszyłem z miejsca i jak się zatrzymałem po jakimś kilometrze spod auta było słychać jakby coś o coś tarło (zgrzyłało, mieliło)

Dzisiaj rano juz nie było tego słychać.

orientujecie się co to mogło być , czy coś juz ledwo zipie (sprzęgło , skrzynia) ???

:roll:

dzięki i pozdrawiam :arrow:

Opublikowano
wczoraj ostro ruszyłem z miejsca i jak się zatrzymałem po jakimś kilometrze spod auta było słychać jakby coś o coś tarło (zgrzyłało, mieliło)

Dzisiaj rano juz nie było tego słychać.

orientujecie się co to mogło być , czy coś juz ledwo zipie (sprzęgło , skrzynia) ???

Witaj

Czy ten zgrzyty slyszane byly podczas jazdy? na wolnych obrotach?

Kiedys mialem podobna sytuacje. Pod koniec trasy (po jakich 240 km) cos najpierw zaczelo strzelac. Jakby kamienie o nadkola i o drzwi strzelaly.

Potem doszed przerazliwy zgrzyt. Dzwiek mielenia a przy zwalnianiu - jakby pociag hamowal. Co ciekawe niedawno (wowczas) bylo wymieniane sprzeglo.

Rano pojechalem do mechanika. Obejrzalem auto od spodu i z wszystkich stron. Stwierdzilismy ze jakis maly kamien musial wpasc miedzy wal i oslone termiczna. Musialo to cholerstwo zmielic.

Moze to jakas podpowiedz dla Ciebie

Pozdro

Raf

Opublikowano

dzięki :)

po wjechaniu na kanał zwrócę uwagę na jakies ciała obce koło wału ;)

ale boję sie że to może byc sprzęgło , bo jakoś dziwnie od dłuższego czasu jakby zaczęło szapać .... starałem sie puszczać je delikatnie i na małych obrotach i czuć jakby samochodem przy ruszaniu delikatnie kołysało do przodu i do tyłu :?

pozdro

:arrow:

Opublikowano
to może byc sprzęgło , bo jakoś dziwnie od dłuższego czasu jakby zaczęło szapać .... starałem sie puszczać je delikatnie i na małych obrotach i czuć jakby samochodem przy ruszaniu delikatnie kołysało do przodu i do tyłu

Jesli sprzeglo, to pewnie tez inne objawy sa takie, ze bardziej twardo chodzi pedal sprzegla? albo wyzej bierze, moze nawet auto jest bardziej mulowate na niskich biegach.

Pozdro

Rafal