Skocz do zawartości

e46 touring - sterowanie wycieraczką tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Borykam się z następującym problemem, dotyczącym tylnej wycieraczki.

Problem dość znany - wycieraczka nie działa (pompa spryskiwacza również nie).

Sprawdziłem:

1. Wiązkę kabli od silnika wycieraczek do odcinka w którym kable wchodzą w karoserię - kable są całe i nie noszą śladów zużycia.

2. Zweryfikowałem napięcie w 3 pin`owym łączu do silnika wycieraczek - okazało się ze napięcie tam jest

3. Podłączyłem "na krótko" wycieraczkę z akumulatora - silnik działa.

Nasuwa mi się jedno pytanie - czy problemem może leżeć po stronie jakiegoś nie znanego mi modułu który steruje pracą wycieraczek i spryskiwacza tylnej szyby?

Z góry dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam,

HM

Opublikowano
Sprawdź czy sama wycieraczka nie jest zatarta. Otwórz samą szybę i spróbuj poruszać wycieraczką - powinna chodzić gładko.
Sprzedam:
Opublikowano
Pracą wycieraczki steruje ECU znajdujące się w czarnej skrzyneczce zaraz przy silniku wycieraczki, Jeśli jest popsute nie dziala ani wycieraczka ani spryskiwacz,
Opublikowano

pablo294 - nie jest zatarta - poruszam ją "jednym palcem"

szwojtyla - dzięki za sugestie - sądziłem że jest to moduł od otwierania tylnej szyby - tak przynajmniej wynika z opisu produktu pod tym numerem części

( 51.24 8218849 TAILGATE GLASS CATCH). Czy to ten element masz na myśli?

Pozdr,

H_M

Opublikowano

Jak rozbierzesz tapicerkę tylnej klapy to powinieneś widzieć silniczek wycieraczki razem z układem sterującym:

http://allegro.pl/silniczek-tylnej-wycieraczki-bmw-e46-kombi-lift-i4569999556.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Motoryzacja-3_Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe-620_Uk%C5%82ad+elektryczny,+zap%C5%82on-4141_Wyposa%C5%BCenie+elektryczne-50764_Silniczki+wycieraczek-50778

tutaj powinienes widzieć o co mi chodzi, Na zdjęciu po lewej stronie taka czarna skrzyneczka.

Opublikowano
Nie pamiętam jaki dokładnie numer miała ta część, jednak gdy sam borykałem się z tym problemem to gdzieś na anglojęzycznych forach znalazłem info, że pracą wycieraczki steruje układ znajdujący się tuż przy niej. U mnie skończyło się na wysuszeniu go suszarką. Od tamtej pory wycieraczka działa normlanie, podczas gdy wcześniej albo żyła włąsnym życiem albo w ogole nie działała. Jak już będziesz miał rozkręcone wszystko to polecam również zrobienie porządku z blenda oświetleniową tablicy. Pewnie nikt tam nie zaglądał od nowości więc możliwe, że brud i wilgoć już tam działają. Ściągnij, sprawdź stan piankowych uszczelek, wyczyść z brudu, a przykra sytuacja z brakiem możliwości otwarcia klapy czy brakiem oświetlenia tablicy Cie nie spotka.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Po pierwszy to witam na forum, to mój pierwszy post.

Po drugie, jak to wysuszyć suszarką, ciepłym czy zimnym powietrzem. I jak to potem uszczelnić jak to rozbebeszę do suszenia.