Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym zamontować do mojego auta klimatyzacje, ponieważ nie był w nią wyposażony w standardzie. Czy istnieje taka szansa, czy może są jakieś przeciwwskazania do tego? Jeśli nie ma problemu to chciałbym się też dowiedzieć jaki jest tego koszt mniej więcej oraz czy macie w tym zakresie jakieś porady dla mnie ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Fizycznie możliwość taka istnieje, pytanie tylko ile to będzie kosztować. Duży wpływ na koszt będzie mieć fakt, czy sam się zajmiesz instalacją, czy chcesz to komuś zlecić. 5 lat temu montowałem klimatyzację do Rovera 25, tyle że kupiłem fabrycznie nowy (jakiś "leżak magazynowy"), niefabryczny, ale dedykowany do tego modelu zestaw za jedyne 1400 zł. Wziąłem kilka dni urlopu i zamontowałem to sam w 5 dni. Trwało to długo, ale starałem się zrobić to porządnie. Jedyny dodatkowy koszt jaki poniosłem to opłata za sprawdzenie szczelności i napełnienie układu (wtedy 120 zł).
Opublikowano
Chciałbym by to zostało wykonane profesjonalnie i bez późniejszych problemów ze szczelnością, więc chce to komuś zlecić. No i tak jak mówisz - najlepiej by to wyszło wszystko oryginalne, bo zależy mi na dobrych częściach. Także liczę na wyższe koszty niż standardowe. Pytanie w jakich granicach one oscylują mniej więcej.
Opublikowano
Popatrz na ogłoszenia ile kosztują wszystkie potrzebne części (sprężarka, skraplacz, parownik, osuszacz, przewody, wiązka elektryczna itd.) i do tego dodaj koszt robocizny - pewnie jakieś 1000-1500 zł. Sprawdź też, czy do E87 nie są przypadkiem dostępne dokładane zestawy produkowane przez Diavia albo Alex Original.