Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Mam pytanie o szczegóły techniczne felgi 16 cali do F30. Potrzebuję kupić felgi na oponę 205/60 i według producenta powinienem mieć felgi 7x17" z et 31. Niestety nijak takich nie mogę znalezc, czy można zatem użyć felg z et 20 lub et 35?

Z góry dzięki za odp. I sugestie.

Pozdrawiam,

M.

Opublikowano

Dzięki, korzystałem z tego portalu. Ale nie o to mi dokładnie chodziło. Chodzi mi o to czy mogę założyć felgi z et-35 do mojej F30. Felgi mam od kolegi z X3, stąd też moje pytanie. Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

M.

Opublikowano
Dzięki, korzystałem z tego portalu. Ale nie o to mi dokładnie chodziło. Chodzi mi o to czy mogę założyć felgi z et-35 do mojej F30. Felgi mam od kolegi z X3, stąd też moje pytanie. Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

M.

Sprawdz jak pasuja na hamulce, nie powinno byc z tym problemu. Jezeli chodzi o sama roznice w ET, skrocisz w ten sposob rozstaw kol na osi o 8mm, niby niewiele, ale w niektorych warunkach moze to byc odczuwalne - auto bedzie mniej stabilne.

Jeszcze dwie uwagi dotyczace felg z X3:

- to ciezsze auto, felgi musza miec wieksza nosnosc, tym samym beda ciezsze - jezeli jezdzisz w F30 na 16" dla komfortu, to przemysl to sobie, wieksza waga felg wplynie na niego negatywnie

- nie wiem, ktora generacje X3 masz na mysli, czy E83 czy F25 - roznia sie rozmiarem srub uzywanych do przykrecania felg - pierwsza ma M12, druga M14 (zreszta tak samo jak F30), jezeli myslisz nad felgami z E83, upewnij sie, ze sruby M14 pasuja do otworow, pozostawiaja wystarczajaca ilosc miejsca dla klucza/nasadki i da sie je normalnie dokrecic.

Opublikowano

M.

Sprawdz jak pasuja na hamulce, nie powinno byc z tym problemu. Jezeli chodzi o sama roznice w ET, skrocisz w ten sposob rozstaw kol na osi o 8mm, niby niewiele, ale w niektorych warunkach moze to byc odczuwalne - auto bedzie mniej stabilne.

Jeszcze dwie uwagi dotyczace felg z X3:

- to ciezsze auto, felgi musza miec wieksza nosnosc, tym samym beda ciezsze - jezeli jezdzisz w F30 na 16" dla komfortu, to przemysl to sobie, wieksza waga felg wplynie na niego negatywnie

- nie wiem, ktora generacje X3 masz na mysli, czy E83 czy F25 - roznia sie rozmiarem srub uzywanych do przykrecania felg - pierwsza ma M12, druga M14 (zreszta tak samo jak F30), jezeli myslisz nad felgami z E83, upewnij sie, ze sruby M14 pasuja do otworow, pozostawiaja wystarczajaca ilosc miejsca dla klucza/nasadki i da sie je normalnie dokrecic.

Dzięki za odpowiedź. Chodzi o felgi z F25. Sprawdzę czy pasują. To powiedz czy lepiej kupić z ET mniejszym? Np. ET-20 i zwiększyć rozstaw osi? Bo nie potrafię znaleźć felg na sprzedaż 16-stek, 7-calowych z ET-31...

M.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Chodzi o felgi z F25. Sprawdzę czy pasują.

Z tego co widze, oryginalnie, F25 minimalnie mialo 17", takze te 16" nie pochodza z tego modelu.

To powiedz czy lepiej kupić z ET mniejszym? Np. ET-20 i zwiększyć rozstaw osi? Bo nie potrafię znaleźć felg na sprzedaż 16-stek, 7-calowych z ET-31...

Mozesz kupic ET20, jezeli nie planujesz uzywac tych felg zima. Tylko 16x7.0 ET20 pochodza z E60, sprawdz dokladnie jak wyglada sprawa otworow na sruby -to samo co opisalem w przypadku E83.

Opublikowano

Ok. Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Chyba się zdecyduję na stalówki i kołpaki bo tylko takie znalazłem z et-31. Chodzi mi o felgi na zimę.

M.

Opublikowano
Ok. Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Chyba się zdecyduję na stalówki i kołpaki bo tylko takie znalazłem z et-31. Chodzi mi o felgi na zimę.

M.

Szkoda, ze nie zaczeles od tej informacji w pierwszym poscie. ET31 bedzie jedynym wyborem na zime, dlatego, ze tylko na te felgi bezpiecznie mozna zalozyc lancuchy (gdybys kiedykolwiek potrzebowal), felgi pochodzace z innych modeli, tak jak te z E60, o ktore pytales beda zbyt wysuniete i jest spora szansa na to, ze w takim wypadku mozesz lancuchami zmielic sobie nadkole. Oczywiscie jezeli nie masz zamiaru z nich korzystac, to problemu nie ma.

Opublikowano

Dzięki za całą pomoc. Wybiorę te stalówki z et31, chyba że gdzieś znajdę aluminiowe to wtedy takie kupię. Niemniej jednak mam jasność i myślę, że temat można zamknąć.

Pozdrawiam,

M.

• 11 miesięcy temu...