Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam compakta bez szyber dachu i nie wiem jak się dobrać do podsufitki,żeby niczego nie uszkodzić,może ktoś naprawiał podsufitke i wie jak zdemontować słupki i samą podsufitke.Proszę o porady za które z góry dziękuję i pozdrawiam.
Opublikowano

Podejrzewam ze w compact jest tak jak w sedanie czyli tak:

- sciagasz uszczelke wokol drzwi

- przednie slupki i tylne sa na wcisk; przednie maja trzy zabki ktore wchodza w spinki zamontowane w slupku A; tylne w sedanie maja 4 zabki- nie wiem ile w compact

- srodkowe slupki w sedanie tez sa na zabki ale trzeba odkrecic jeszcze pas od fotela zeby przelozyc przez slupek albo jesli chcesz to w czasie naprawy moze wisiec na pasie

- odkrecasz sloneczka i raczki- sa na srubki. W sloneczkach widoczne; w raczkach po bokach po odchyleniu takich klapek na boku raczek

- po tym wszystkim podsufitka sama odpada; nie jest niczym wiecej przymocowana. W sedanie wyciagnalem ja sam; zlozylem fotel pasazera i po skosie ja wyciagnalem z auta. Wychodzi na styk jak zdemontujesz uszczelke drzwi. Robienie samemu jest mozliwe ale trudne tak zeby nie "zlamac" podsufitki. Mi sie jakos udalo:)

Jezeli chodzi o demontaz slupkow musisz to robic z wyczuciem. NIC NA SIŁĘ, BEZ SZARPANIA. Jak szarpniesz to sie zabki polamia i pozamiatane beda potem odstawac.

Opublikowano
Jeszcze jedno- wpadlo mi do glowy jak wysiadalem rano z auta:) Zeby wyjac pas, tzn. przelozyc przez slupek B musisz najpier sciagnac polokragla maskownice od gory. TAm jest jakas duza nasadka 16/18 nie pamietam dokladnie ktora. Od gory trzeba wysunac jeszcze ten wystajacy element ktorym zmieniasz polozenie pasa gora-dol. Zeby to zrobic musisz od spodu wcisnac zatrzask srubokretem a potem pociagnac do siebie:) Zeby odkrecic pas od fotela niestety trzeba odkrecic go od podlogi (nasadka 16) uniesc do gory a potem jakis duzy torx i po sprawie:)