Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od paru dni jestem posiadaczem BMW. Jest to mój pierwszy samochód, a na mechanice nie znam się w ogóle.

Jest jednak rzecz, na którą wcześniej nie zwróciłem większej uwagi, otóż:

-słyszę dudnienie. Wydaje mi się, że pochodzi z okolicy między lewym przednim kołem a kierownicą.

-drga mi sprzęgło oraz drążek zmiany biegów, kiedy naprę na niego np. od siebie.

-ciężko mi płynnie ruszyć, parę razy już "Beata" mi zgasła.

Czy to może być dwumasa? Raczej nie słyszę metalicznego postukiwania, tylko tępe dudnienie. Może poduchy pod silnikiem? Bo auto trochę się trzęsie kiedy je gaszę? Może sprzęgło? Skrzynia? Biegi wchodzą gładko, poza wstecznym, przy którym muszę użyć trochę siły by ściągnąć drążek do siebie, chociaż już się przyzwyczaiłem.

Potrzebujecie jakieś jeszcze informacje do diagnozy? Miał ktoś już coś takiego? Mogę prosić o jakiegoś linka?

Dzięki za każdą pomoc!

Edytowane przez xKaeRx
Opublikowano

Zmień temat bo nie wiadomo o jaki samochód chodzi.

W związku z tym, że dopiero co kupiłeś ten samochód na Twoim miejscu zainteresowałbym się w niedługim czasie:

- sprzęgło/dwumas poczytaj jak sprawdzić,

- płyn hamulcowy mógł dawno nie być wymieniany/są braki,

- poduszki silnika mogą być zużyte,

- poduszki skrzyni mogą być zużyte,

- olej w skrzyni pewnie nigdy nie wymieniany,

- koło pasowe może bić/mieć luzy,

- olej w silniku syntetyk z normą LL, też ma wpływ na kulturę pracy silnika.

Bujać budą przy gaszeniu będzie od koła pasowego i poduszek silnika.

Opublikowano
Jesli drga sprzegło to pewnie dwumas.. A jak auto sie zachowuje jak np z 4 biegu dasz mu do konca w sandał z 1,5tys obrotow?
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
Po 'sandale' nie zauwazylem niczego niepokojacego. Auto po chwili wyskakuje do przodu. Odkrylem, ze to dudnienie wystepuje tylko w trakcie jazdy. Na biegu jalowym nic nieslysze. Moze to byc po prostu zle wyeazone kolo? Drgan na kierownicy nie mam.