Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

moze zaczne od poczatku:

pracuje zagranica malo uzywam tu swoje bmw brak czasu i auta sluzbowe robia swoej pewnogo dania chcialem sie zwyczajnie przejechac po wlaczeniu silnika swiecily sie kontrolki ASC, hamulca ( ! ), ABS a do tego nie działał predkosciomierz (obrotomierz, wskaznik paliwa i tep dzialaja !) liczylem ze jest to problem chwilowy i po przejechaniu malej trasy chociaz kontrolki zgasna zrobilem 100 km i wylaczylem samochod zdziwil mnie ciagle pracujacy wentylator ale trasa i upal nawet to tlumaczyly wentylator pracowal szybko i pare godzin pozniej praktycznie nie moglem wrocic do domu a co dopiero odpalic silnika bo akumulator padl zyczliwosc ludzi i ladowanie przez kable nic nie dala.. uratowal mnie "odpalenie na pych" wrocilem do domu i odlaczylem klemy aby wentylator(mam climatronic jak to cos pomoze) nie pracowal troche poczytalem i moziwe ze to czujnik temperatury moze byc winien za ciagla prace wentylatora, abs-u czujnik w tylnim kole kierowcy odkrecilem wszystkie kola posprawdzalem i hamuklce i wyczyscilem czujniki nic to nie pomoglo kontrolki dalej sie swiecily jedyne co sie dowiedzialem ze zacisk trzyma prawe kolo(tarcze)

nastepnego dnia odpalilem samochod po 2 min pracy silnika zaczelo dymic pod maska dym wydobywal sie z wentylatora ; / odlaczylem jedynie kostke wentylatora i mysle co zrobic

czemu predkosciomierz komputer spalania i przejechanych km nie dzial nie wiem i procz wymiany elementu i czyszczenia przewodow nic nie znalazlem na ten temat co do wentylatora rozmawialem z jednym tutejszym mechanikiem ale zawiele mi nie pomogl i tu moje pytanie

czy bez wentylatora da sie zrobic trase 1000 km (glownie autostrada ) slyszalem ze tak w Polsce bym naprawil wszystko i 5x taniej? czy lepiej wymienic tu caly wentylator ? jakies rady ?

Opublikowano
Mysle, ze jedno z drugim nie ma nic wspolnego.. Ale pewnosci nie ma. W wentylatorze zapewne padl moduł i dlatego pracowal caly czas, przez to pewnie spalil sie silnik. Co do kabaretów na liczniku, to pewnie czujnik w lewym kole lub pompa ABS/ASC. Bez wentylatora mozesz jechac, pod warunkiem, ze bedziesz kontrolowal temperature. Test 7.0 w menu ukrytym. W razie potrzeby ratuj sie ogrzewaniem max cieplym.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
widze ze pompa abs i asc nie sa bardzo drogie co do wentylatora trzeby wymienic caly elemen? czy wystarczy jak wyzej napisales modul czy silnik ? i co ma na celu inspekcja 7.0? w menu ukrytym co oznaczaja poszczegolene numery i jak dokladnie sie to robi ? ps. wiem duzo pytam :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żebyś wiedział jaką masz rzeczywistą temperaturę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tylko nie wymieniaj odrazu tego co sugerowalem, bo to tylko przypuszczenia. Diagnostyka komputerowa to podstawa.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jestem po wymianie wentylatora i zbiornika wyrownawczego samochod juz sie nie grzeje i ladnie trzyma temperature i wymiana nie byla bardzo trudna :D wiem mialem sie nie sugerowac przypuszczeniami ale do wentylatora i zbiornika zamowilem takze czujnik abs pozornie najmniejsza czesc do wymiany ale mam najwiecej z tym problemow :cry: (nie robilem diagnostyki komputerowej nikt tu nie posiada w poblizu kompa ;/ ) wymienilem dzis czujnik abs w lewym tylnim kole nie bylo latwo wyciagnac starego praktycznie byl polaczony z wahaczem malo z niego zostalo jak juz go wystrugalem wlozylem nowy czujnik i nic myslalem ze chociaz predkosciomierz bedzie dzialal a kontrolka i opcje w kompie jak spalanie i zasieg zaczna dzialac jak usune blad komputerowo juz w Polsce

teraz czy to byl czujnik czy moze cos innego albo po wymianie czujnika trzeba pozniej usunac bedy w kompie i wtedy zacznie to wszystko dzialac ? :mad2: