Skocz do zawartości

[E39] [2.0d] prosze o rozpoznanie błędu air flow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z przepływką i nie wiem czy to właśnie jest ten moment żeby już sie za niego wziąć, ogólnie borykałem sie z problemem mocy, zrobiłem wszystko co możliwe jest we własnym garażu, zaczynając od kolektorów, odmy, wężyków ciśnienia, EGR, sterowników turbo i EGR, szczelności w układzie dolotowym i jeszcze pare innych rzeczy.

Do dnia wczorajszego jeszcze się jakoś jeździło (przyspieszenie było tylko w określonych obrotach silnika) zero błedów w kompie na INPA

No i tu nagle wczoraj samochód zaczynał mi szarpać przy jednostajnych obrotach i przy dodawaniu lekko gazu, i zacząłem czuć spaliny, jakby "nie dopalona ropa" dymu nie zauważyłem, chociaż na postoju ma zmiennie decyzje --- raz lekko dymi na taki siwawy kolor, --- a raz nic dymka nie puszcza

- ekonomizer to jak mu sie chce czasami idzie do 10, czasami do 20, a czasami sie chowa, zależy też od biegu na jakim jade, albo obrotów silnika

- Zgasiłem, odpaliłem i lekka poprawa ale spaliny było czuć

- do 2.3 tys obr jak i na luzie i biegu przy wdepnięciu pedału gazu do podłogi marnie sie wkręca, powyżej juz jest lepiej (ale nie do końca jak powinno być)

No i dzisiaj rano podpiąłem komputer odpaliłem INPE i sprawdziłem błędy (nic) wszedłem w "shadowspeicher lesen" i "fehlerspeicher quick lesen" i wyskoczył błąd

No i teraz w normalnym Fehlerspeicher lesen wyskakuje mi błąd Air flow (po wykasowaniu pojawia się spowrotem)

Proszę o pomoc, czy to już ten czas żeby wymienić na nowy oczywiście myślę nad orginałem, no i jaki zakupić? i gdzie? Ma ktoś jakieś wchody z częściami, u mnie powiedzieli u R.K Niedziałek ponad 600zl za Bosha, a po lekkim upuście wyszło cos 560zl

Znalazłem też na allegro http://allegro.pl/przeplywmierz-bosch-bmw-x5-e46-e39-e38-2-0-3-0-d-i4511973272.html

450zl, ale czy nie lepiej w sklepie? troszke sie obawiam z allegro o autentyczność oryginału

Bmw E39 2.0d 136KM produkcja: III.2000r

No i co po kolei zrobić? Adaptacja? Czy nie potrzebna, ale z checią bym sie zjawił u dobrego elektronika (obręb Lublin-Kraśnik-Puławy)

Zrzut ekranu no i z góry dziękuję za pomoc ;) pozdrawiam

http://images66.fotosik.pl/88/564d25a0290d0cd9m.jpg

Opublikowano
nie, jeszcze nie sprawdzalem, a dzisiaj szarpanie ustalo samo. Ale teraz brak mocy wystepuje do 3 tys obr, powyzej delikatna roznica, jutro sprawdze jak jest na odłączonym