Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Na wstępie powiem że jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Mam problem z moim E46, podczas ulewy wjechałem w kałuże sporą bo gdy wyszedłem z uta wode miałem powyżej kolan a więc nie za mało. Jak się to stało a no jechałem ulicą którą wracał od kilku lat i chyba studzienki nie wytrzymały i woda stała nigdy nie było takiej sytuacji na tym odcinku drogi. Ulewa na tyle była silna że wycieraczki nie dawały rady i nic nie było widac no ale musztarda po obiedzie. Samochód zgasł na środku tej kałuży z początku nie wiedziałem że jest taka duża jak nie otworzyłem drzwi. Gdy zgasł samochód kręciłem go jeszcze ze 2 razy ( po tym czasie zorientowałem się jaki stan wody jest ), samochód wypchałem z tej kałuży na lince odcholowałem go pod dom. Po dom próbowałem jeszcze ze 2 razy nie odpalił było tylko chrząknięcie, na drugi dzień odpalałem auto ten sam skutek chrząknięcie ( kontrolki się paliły i gasły gdy chciałem zapalić ). Chciałem aby trochę osuszył się i 3 dnia już było slychać że chce zakręcić ale nie ma siły. 4 dnia oddałem auto do mechanika powiedział że chyba zalałem silnik ale po sprawdzeniu powiedział że spóścił woda bo sporo było interkuler był zalany i do wymiany mam termostat ECR i odpalił i odpala. Ale czuje że nie ma mocy szarpie od 1,5tys do 2,5 potem nie czuje nic. Z tłumika wydostaje się biały dym, i nawie nie działa klimatronik mam kontroli palą się wszystko ok ale powietrze nie leci. Proszę o pomoc gdzie szukać usterki, czy jest coś niepokojącego w tym opisie, sprawdzałem olej nie widzę aby zmienił zabarwienie.

Opublikowano

Był tu taki podobny temat.

viewtopic.php?f=69&t=252226

Po takim zalaniu to wirtualnie jest ciężko postawić diagnozę, jak Ci na biało kopci to by oznaczało że jeszcze jest gdzieś woda, możne w dolocie , na filtrze ?

Dobrze wysuszyć i może mu samo przejdzie a z klimą to osobna sprawa, może gdzieś ryby ci weszły w klimatyzacje ? ;-)

Żarty żartami ale by Ci sie przydała dobra diagnostyka warsztatowa.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Ryb nie ma :) A gdy dodaje gazu czuje że ciężko mu się zebrać od 1,5tys do 2,5 i czuje takie jak by to nazwać opór i dziwne zachowanie się silnika nie umiem dobrac to w słowa odpowiednie. Gdzie szukać przyczyny też w tym że może być jeszcze gdzieś woda?
Opublikowano

Można by to nazwać tz turbo dziurą, przyczyn może być wiele , wygoogluj to sie sporo naczytasz , ale podłącz do kompa to Ci coś wyjdzie.

A tak właściwie to auto ma swoje lata to mógł byś mu zafundować tz ścieżkę odzyskiwania mocy, zacząć od odmy i dalej wężyki podciśnienia czyścic filterki i inne dupelerki.

Na ten temat też jest sporo napisane.

..........................................................................................

Opublikowano
Po zalaniu to wtyczki mogły zaśniedzieć, czyli by nie zaszkodziło to poczyścić i posmarować smarem do styków.