Skocz do zawartości

Błędy w e46 320d 136 km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem sporo po forum na temat błędów które mi wyskoczyły po podpięciu do INPY ale zbyt wiele wiadomości nie znalazłem. Otóż mam problem z falującymi obrotami na wolnych obrotach przy zagrzanym silniku ale to nie zawsze oraz problem z odpalaniem po nocy. Silnik nie równo zapala ale po sekundzie pracuje ok. Wyskoczyły mi takie błędy;

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/25bd80285464.jpg

Wynika że jest to

DDE 3

06 odchylenie recyrkulacji spalin

08 system świec żarowych

Jeśli chodzi i EGR był czyszczony 2 tyg temu

Jeśli chodzi o świece były wymieniane w grudniu.

Gdzie mogęszukać przyczyny tych błędów? Co radzicie?? Pozdrawiam

Opublikowano

1 blad, to za duza masa powietrza w kolektorze dolotowym. Blad moze byc zwiazany z EGR i jego nieprawidlowa praca, ale ja zaczalbym od elektrozaworu EGR i wezykow podcisnienia. Zreszta wysil sie i poczytaj forum, jest to juz opisane.

2 blad, to swiece, albo przekaznik. to, ze byly wymieniane nie ma jakiegokolwiek znaczenia, bo jak to swiece, moga pasc w kazdym momencie, to raz, a dwa, ze w temperaturach powyzej 5 stopni i tak i tak swiece nie grzeja w ogole, a rozruch jest osiagany tylko za pomoca sprezenia ropki.

Te bledy nie maja wplywu na zapalanie i falowanie obrotow. To co opisujesz to raczej nieszczelnosc ukladu paliwowego, wzglednie pompy wtryskowej. Paliwo sie cofa do zbiornika i stad utrudniony pierwszy po postoju rozruch i mozliwe falowanie obrotow - uklad sie zapowietrza. Diagnoza tego jest fascynujaca jak flaki z olejem, bo kazdy kawalek ukladu paliwowego trzeba przejrzec pod katem nieszczelnosci.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
  • Autor
Wielkie dzięki za wyjaśnienie problemu. Jeśli chodzi o błąd egru problem prawdopodobnie został naprawiony. Rozebrałem ten elektrozawór i wyczyściłem zgodnie z opisem Tomek1983asd. Jedna z dysz była zatkana co nie umożliwiało przepływ powietrza. Błąd został skasowany i narazie się nie pojawił. Ustało też falowanie na wolnych obrotach. Pozostało mi sprawdzić przekaźnik oraz świece. :lol: