Skocz do zawartości

e46 330i - Usterka multifunkcji kierownicy??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie. Jestem na końcowym etapie odnawiania mojego Touringa. Podjechałem dzisiaj do mechanika zobaczyć co się dzieje i zdziwiłem się bo przestała działać multifunkcja, to znaczy tak mi się wydaje, chyba że jest to zupełnie normalny objaw. Auto nie ma założonych boczków, drzwi gołe w trakcie zbrojenia, radio gra na tylnych głośnikach w bagażniku ale nie działa funkcja z kierownicy głośniej i ciszej, nie działa także R/T oraz komendy głosowe, tak jakby w ogóle nie były podłączone. Czy może nie działać to jeżeli nie podłączone są głośniki przednie i cykacze? Czy na postoju na odpalonym silniku powinna zaświecić się kontrolka zielona tempomatu, niestety u mnie też nie działa. Chyba że winny temu może być słaby akumulator? Przy kierownicy i desce rozdzielczej nic nie było ruszane.

Opublikowano

Jesteś pewny, że mechanik nic nie grzebał przy multifunkcji?

Nie robił nic z modułem świateł?

Działa podświetlenie przycisków kierownicy po włączeniu świateł?

Tempomat powinien świecić jak włączysz.

Pozostałe elementy komunikujące się I-Busem działają ok?

Opublikowano
Na 100% nic nie grzebał. Całą deskę i kierownicę zabezpieczyłem sam folią i dopiero dzisiaj ją rozdarłem. Podświetlenie multifunkcji czy działa nie sprawdziłem, zapomniałem. Reszta wyposażenia raczej działa.
Opublikowano
Mały update. Mniej więcej wiemy co jest przyczyną. Przez czyjąś nieuwagę między kierownicę a obudowę wkręciła się folia zabezpieczająca deskę rozdzielczą i kierownicę :mad2: Będzie trzeba któryś dzień zrzucić poduszkę i kierownicę i zobaczyć co się stało. Mam nadzieję że co najwyżej wypięło wtyczkę z taśmy a nie uszkodziło taśmy lub przewodów multifunkcji idących do kierownicy. :cry2:
Opublikowano

Nie sądzę, żeby coś mogło stać się z samą wtyczką, bo po osadzeniu kierownicy, to gniazdo i wtyczki w nie wpięte są jakby bardziej w samej kierownicy niż na łączeniu. No, ale zobaczcie, roboty jest na kilkanaście minut no i po wszystkim napisz jak się skończyło.

Pozdr.

Opublikowano
No więc na 100% uszkodzona jest taśma. Mam teraz pytanie moja taśma ma numer 61.31-8377488.9n. Znalazłem taśmę o tym samym numerze ale o końcowej literze o. Czym różni się taśma n od o? Czy szukać o dokładnie tym samym numerze i literce czy wystarczy tylko ten sam numer?