Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie moze jest jakis post na ten temat ale przyznam szczerze ze potrzeboje szybkiej i konkretnej odpowiedzi na temat bmw e90 325i a mianowicie jutro chce jechac po cos takiego mialem juz duzo bmw i wiem ze rzedy r6 sa super. Pytanie czy w bmw e90 z 2006r model 325i z silnikiem 3.0i 218km da sie bezproblemowo zalozyc gaz ? Wyczytalem ze jest tam bezposredni wtrysk paliwa nie znam sie na tym. Dlatego pytam czy nie bedzie problemu zalozyc gaz. Bardzo prosze o odpowiedz na jeszcze klilka pytan z gory dziekuje.

Jaka jest awaryjnosc tego silnika?

Jak pracuje automat w tym silniku ? W tym aucie?

ogolne opinie na temat tego samochodu

Najważniejsze co z tym gazem?

dzieki mam nadzieje ze udzieli ktos konkretniej odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2006 to masz tam stary silnik N52 i nie tam bezposredniego wtrysku. Da sie to to zagazowac.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak pisałem da radę. Znajomy ma e92 z tym silnikiem, włożył gaz i jeździ. Ja bym tego nie zrobił ale to jego auto i jego problem bo prędzej czy później coś się wysra...
Krzysztof
Opublikowano

Ja mam ten silnik. Dwa lata jeżdżę i nic się nie dzieje. Automat działa świetnie, do tego tryb sport i manualny więc można się też trochę pobawić.

Nie ma tu bezpośredniego wtrysku, z gazem nie będzie problemu - no może oprócz umiejscowienia butli bo nie ma wnęki na koło zapasowe. Więc albo walec do bagażnika albo kombinacje z montowaniem butli toroidalnej (takiej jak koło zapasowe) ale pod podłogą bagażnika. Jednak 325i 3.0 to wersja USA a te z kolei mają specjalne ustroistwo pod bagażnikiem do filtrowania oparów paliwa czy coś takiego. I to dodatkowo utrudnia montaż butli od spodu. Tak samo jak tłumik, który przy takiej kombinacji trzeba wymienić na inny.

Pamiętaj, że 6 cylindrów to i instalacja będzie droższa. Najlepsza do tego silnika to Landi Renzo Omegas. Ale kosztuje z założeniem nawet 4500-4600PLN. Przynajmniej w Warszawie i okolicach.

Opublikowano
w koncu cos konkretnego. dzieki remi jutro rozkoduje vin w serwis upewnie sie. a powiedz mi jak sobie radzi ten silnik? i jak mzesz powiedziec w ktorych miejscach masz tabliczki z nr vin
Opublikowano

Radzi sobie ale szału nie ma. Tzn jak kupiłem to był szał, potem przywykłem i teraz jest średnio ;-)

Automat w trybie D jest nieco emerycki według mnie i trzyma silnik na zbyt niskich obrotach, gdzie brakuje momentu. Na szczęście jest tryb Sport - a jeszcze częściej jeżdżę na Manual i bawię się biegami. Jak jadę w trasie to prawie tylko na M bo łatwo jest zredukować bieg zanim się zacznie wyprzedzać.

Generalnie jest fajnie ale mogło by być lepiej :-) chociaż wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia.

VIN jest na podszybiu od zewnątrz (widoczny przez szybę w dolnej części) oraz na kielichu amortyzatora - chyba prawym (zaglądając przez maskę, stojąc przed autem to po lewej).