Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem z moją 740i. Jakiś czas temu zapaliły mi się 3 żółte kontrolki DSC, ABS i wykrzyknik obok ABS. Po sczytaniu błędów wyskoczył "54 Einlassventil VL" co oznacza "zawór dolotowy lewy przód" Jak się domyślam jest to jakiś zaworek w pompie ABS. Jeszcze jej nie rozbierałem. Czy ktoś miał już coś takiego u siebie? Może to nie pompa tylko coś innego. Kontrolki gasną po ponownym odpaleniu auta, ale gdy przejadę pare metrów znów wyskakują.

Natomiast dwa dni temu wyskoczył mi komunikat "Getriebenotprogramm" i skrzynia przestała zmieniać biegi i weszła w tryb awaryjny. Sczytałem więc błędy i wyskoczył błąd który mam zawsze, czyli " öltemperatur automatikgetriebe" oraz nowy "32 Gangueberwachung 1" Ten poroblem również nie zawsze występuje, raz skrzynia działa normalnie, a raz wchodzi w tryb awaryjny. Czasami gdy nie jest w trybie awaryjnym gorzej zmienia biegi, tzn przeciąga bieg i dopiero przy wysokich obrotach przerzuca. Nie wiem czy to sterownik czy coś mechanicznego w skrzyni. Może ktos pomoże, z góry dzieki!

Opublikowano
W modelu przedliftowym taką awarie powoduje często czujnik położenia przepustnicy,u ciebie masz już przepustnice elektroniczną może i ona nawala.
Opublikowano

Wymień czujnik ABSu przy lewym przednim kole i powinno być ok. Co do skrzyni, to zaczął bym od sprawdzenia, czy nie ma jakichś drobnych wycieków. Jeżeli jest gdziekolwiek chociaż trochę wilgotna, to trzeba koniecznie sprawdzić poziomu oleju, bo takie objawy sugerują zbyt niski stan...

Pozdrawiam

Opublikowano
Aktualnie mam odłączony sterownik ABS. I skrzynia działa prawidłowo, nic nie szarpie, zupełnie jak w nowym aucie. Zauważyłem też że na komputerze źle pokazywało mi średnią prędkość (za czasów jak działał sterownik ABS) zawsze była bardzo niska, nawet po długiej trasie pokazywało 1/4 - 1/5 średniej prędkości. Myśle żę wina lezy tylko po stronie sterownika ABS. Jak wymienię to się przekonam :)
  • 1 miesiąc temu...