Skocz do zawartości

e46 318i N42 - dziwny świst na zimnym silniku (FILMIK)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Samochód po odpaleniu na zimnym silniku (kilkanaście minut po rozgrzaniu jest ok) wydaje dziwny świszczący regularny dźwięk. Byłem ostatnio w górach, trasa ponad 1000km w obie strony i nie było żadnych problemów z jazdą, mimo to świst jest dziwny i wolałbym go wyeliminować nawet jeśli to na razie nic groźnego.

Pasek i rolki były wymieniane około rok temu, stare były ok, ale mechanik postawił złą diagnozę i wymienił kasując około 500zł

https://www.youtube.com/watch?v=bgOBibB538M&feature=youtu.be

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij pasek i szukaj luzów, jak rolki są ok, to zmień pasek na ori.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ok, wychodzi na to że rolki nie mają luzów, czy wystarczy że zamówię nowy oryginalny pasek i go zamienię? nic nie trzeba tam regulować? Zastanawiam się też czy to nie napinacz paska.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A odpaliłeś bez paska? Nie piszczało? Jak tak to są dwie możliwości, bardziej przyjemna - pasek do wymiany (nic nie trzeba regulować, zdejmujesz stary i zakładasz nowy) lub mniej przyjemna dla portfela - koło pasowe. Napinacz jak nie ma luzów zostawiłbym w spokoju.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Nie odpalałem bez paska, ale znalazłem rachunek. Okazuje się że pół roku temu miałem wymieniane

koło pasowe, napinacz paska, pasek wielorowkowy

wymiana napinacza paska (150zł) razem 716zł z wymianą oleju i filtra.

Jeśli okaże się że to któryś z tych elementów, a to prawie pewne, to panowie mechanicy będą mieli problem bo mam ładny duży rachunek ze stemplem i podpisem :evil: i na ich nieszczęście to duży zakład.