Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy wie ktoś może co się dzieję z moim fotelem kierowcy?Otóż zakupiłem bmw w czerwcu i od tamtej pory nie mogę rozkminić co jest? Fotel jest ustawiony dobrze bo jest wygodnie itp ale nie da się go przestawić w ogóle :norty: nie działa pamięć ułożenia ani żadne przyciski na fotelu ocb? wszystko jest podłączone patrzyłem kable pod fotelem a reakcji zero jak nie było tak nie ma? :duh:

Oraz mam nie lada problem z klapą bagażnika (Kombi) ponieważ na kluczyku wciskając przycisk tylko mechanizm popuszcza zamek i klapę można otworzyć ale samoczynnie nie idzie do góry, to samo jest z przyciskiem przy lewej nodze wciskam i tylko słyszę jak silnik otwiera klapę ale nie ma reakcji jej podniesienia..I tak mam od kupna?W czym leży wina sterownik,siłownik czy inna pierdółka?Teraz klapę muszę na kiju trzymać jak poprzedni właściciel :mad2: tak samo i szyba na klapie nie utrzyma się sama.. Proszę o szybką pomoc i dziekuje serdecznie i pozdrawiam! :D

Opublikowano
Co do klapy to prawdopodobnie masz zjechany jej podnośnik (niektórzy dolewali oleju hydraulicznego do nich, o ile się nie mylę). Auto ma oryginalną tapicerkę, czy ktoś je doposażał o te pamięci itd?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

Kolego dolewali olej? Czyli jutro luknę ten silniczek :norty:

A co do opcji to nie było nic dorzucane bo jest to wersja Business :cool2:

Więc raczej wątpię ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A masz automatyczne otwieranie klapy? W standardowym klapa nigdy nie idzie sama do góry, guzik na kluczyku to zawsze jest.

Automatyczna klapa ma dodatkowy przycisk zaraz koło zamka klapy.

Szyba ma zwykłe siłowniki, które z wiekiem słabną i opada sama na dół, w klapie mimo że dodatkowo mają sprężyny to wyrabiają się jeszcze szybciej, więc może już ich czas nastał.

Co do fotela to sprawdź sobie czy dochodzi do niego prąd, we wiązce masz 2 grube przewody, na jednym masz mieć plus, na drugim masę.

Opublikowano
shadow o jaki chodzi przycisk obok zamka? poza tym nie mam zamka w klapie żadnego tylko tam gdzie rejestracja jest taki gumowy przycisk/rączka duża co ją naciskasz i podnosic ;) i można powiedzieć że mam wersje do koksowania barków taka klapa ciężka :D czyli po prostu najlepiej kupić używany ale sprawny silniczek prawda? a fotele sprawdzę tylko jak możesz powiedz jak mam sprawdzić czy prąd dochodzi? miernik? :norty: a może jest to jakiś przekaźnik? bo bezpieczniki są dobre ? :duh:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po prawej stronie o zamka (nie tego do przekręcania, tylko tego co się zatrzaskuje) klapy, od jej spodu masz mały przycisk, który podświetla się gdy klapa jest otwarta.

http://i.ytimg.com/vi/YOnVub5A0pE/hqdefault.jpg

W zbliżeniu wygląda tak (chodzi o zbliżenie na sam przycisk, nie patrz w którym miejscu się znajduje i że to sedan):

http://i944.photobucket.com/albums/ad282/BMW7nl/Klep/cda63aff.jpg

Jeśli go masz, a we wnęce koła zapasowego masz pompę hydrauliczną to znaczy że masz klapę automatyczną.

Tu zdjęcie pompy, szukasz koło zapasu:

http://www.bimmerboard.com/members/homerraas/original/Image00552.jpg

Jeśli tego nie masz, to ta klapa żebyś nie wiem co robił tylko się odrygluje, nigdy ci się nie podniesie nawet na centymetr.

Ona jest ciężka sama z siebie, i musisz użyć trochę siły żeby ją podnieść, jak opada i naprawdę masz wrażenie że jest strasznie ciężka to wymieć sobie komplet siłowników, ale ostrzegam, tania zabawa to nie jest.

Do foteli, to najzwyklejszy miernik, lub mała żaróweczka i sprawdzasz czy masz + i - pod fotelem na kabelkach zasilających.

Przekaźników tam nie ma, zasilanie idzie prosto po dużych bezpiecznikach, od tego trzeba zacząć.