Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam! mam taki problem, jak wciskam sprzęgło wydobywa się taki dziwny dźwięk, i mam to już od dłuższego czasu ale wszystko jest ok, biegi wchodza ładnie, od czego może pochodzić ten dźwięk? z góry dziękuje za odp. pozdrawiam;)
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ten dziwny dźwięk to rozumiem skrzypienie coś w rodzaju jak to się śmiałem wozu konnego. Też to miałem przy wciskaniu pedału, myślałem ze wysprzęglik . Niestety to ramie wyciskające łożysko oporowe. wystarczyło zdjąć wysprzęglik i nacisnąć ramię przedłużką od grzechotki aby usłyszeć zgrzyt. To samo słyszałem ostatnio u kolegi w aucie:)

Wiecie jak poradziłem sobie z tym tematem? nie brałem pod uwagę ściągania skrzyni więc pożyczyłem kamerę zdjąłem wysprzeglik i dokładnie obejrzałem co i jak w środku znając wcześniej zresztą budowę skrzyni i sprzęgła. Wziąłem dobrej jakości smar maszynowy w speyu i do tego wężyk który założyłem na końcówkę spreya i włożyłem końcówkę wężyka kierując na ramię i łożysko czyli od otworu w prawo czyli w poprzek auta tak aby nie pryskać na samo sprzęgło i kilka razy prysnąłem . Efekt skrzypienia natychmiast ustał sprzęgło chodzi luźniutko, zrobiłem już 2 tys km i żadnego problemu :)