Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem w BMW e60 525i z 2004 roku -skrzynia automatyczna ZF 6HP19 dość mocno szarpie. Nie znam jej historii ponieważ samochód kupiłem już z uszkodzoną skrzynią. Wydaje mi się że jeżeli silnik jest zimny to przez 5min jest w porządku, później nasila się szarpanie. Szarpanie występuje najczęściej przy przyspieszaniu i utrzymywaniu stałej prędkości powyżej 70km/h -nie ważne na jakim biegu. Można powiedzieć że sam proces startu do 80km/h idzie ładnie, później pojawiają się szarpnięcia i wystarczy na chwile odpuścić gaz żeby tylko silnik zaczął hamować i znowu można go dodać i jechać bez szarpania przez 10s. Skrzynia weszła kilka razy w tryb awaryjny ale kasował się po ponownym uruchomieniu silnika. Z prostych testów które znalazłem wykonałem:

-samochód żwawo rusza bez gazu po puszczeniu hamulca

-biegi w 90% przypadków przerzucane są płynnie

-żadnych niepokojących hałasów

-olej jest - sprawdzony zgodnie z instrukcją

Dołączam filmik przedstawiający problem. Uczucie przy falowaniu jest takie jak by skrzynia wysprzęglała i zapinała bieg (tak jak byśmy jechali manualem na równym gazie i wciskali na moment sprzęgło)

Problemu by nie było gdyby każdy warsztat nie miał na to innej teorii, a mianowicie:

-brak oleju (już wykluczony)

-zły olej (nie wiadomo ale kolor słomkowy, filtr ZF)

-konwerter (jedni na to stawiają drudzy sie z tego smieją bo sie nie tłucze)

-mechatronika(wymiana oleju, misy, jakiejś płyty, adaptera i chyhba tłoczków czy coś takiego)

-rozbiórka całej skrzyni

ceny wahają się od 1300zł (wymiana olej) do 6500 (wymiana wszystkiego co sie kiwa)

A teraz moje pytanie.. na allegro jest kilka skrzyni BMW 6HP19 z tym że do 2.0d, 3.0d 3.0i itp... czy są takie same? Wydaje mi się że najprosciej kupic całą używaną skrzynie z konwerterem i gwarancją, zalać oryginalnym olejem i święto. Znajomy twierdzi że 2 razy naprawiał skrzynie i 2 razy żałował.

Film:

https://www.youtube.com/watch?v=eGDHtj7smdY&feature=youtu.be

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Film prywatny.

A po objawach to konwerter. Na forum jest pełno postów z dokładnie takimi objawami, sam też wymieniałem.