Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w mojej BMW amortyzatory i sprężyny są już do wymiany czytałem już wiele postów na ten temat ale dalej nie wiem jakie amory i springi kupić czy może zainwestować w gwint bo to też wchodzi w grę.

Budżet jaki chce wydać to 900zł co polecacie za tą cenę ??

W mojej copecie orginalnie siedzi zawias m-technika i w sumie ta wysokość by mi odpowiadała ale jak była by trochę niżej to wcale bym się nie obraził :wink:

P.S w przyszłym roku planuje zmienić felgi na 17cali aktualnie mam ori 15 cali.

Opublikowano

witam

ja za same amory przód i tył w zamienniku do m- technika zapłaciłem 1000zł, przód kupiłem z monroe a tył był z TRW,także będziesz miał problem zmieścić się w kwocie 9oozł

chyba że masz na myśli części używane

Opublikowano

O to faktycznie nie tani biznes te zawieszenia M-koskie no ale wyjścia nie ma trzeba zwiększać budżet i coś kupić.

I jak ci się te monroe sprawują ? długo już na nich jeździsz ?

Opublikowano

wymieniane na wiosnę tego roku bo auto już nie trzymało na zakrętach,co najśmieszniejsze na przeglądzie stare były jeszcze ok i diagnosta mówił że można spokojnie jeżdzić

te monroe były z serii reflex czy jakoś tak gazowo olejowe dobierane po numerze oryginału i różnica w prowadzeniu jest spora oczywiście na plus

co do sprężyn popatrz za zestawem z eibacha bo chyba robią zestawy obnizające o 30mm i bodajże o 50mm

zawias m-technik jest bodajże niższy o 30 mm od normalnego

Opublikowano

A to norma ze wyniki sprawdzenia amortyzatorów wychodzą czasem dziwne ale to zależy od wielu czynników takich jak ciśnienie w oponach czy wysokość opony bynajmniej tak powiedział mi diagnosta.Na tyle mam jeszcze ori z fabryki amory i niby ciągle na diagnostyce pokazują ze są dobre ale kilka dni temu jeden z nich się wylał więc o już dawno wymienione powinno być.

Zawias m-tech jest o 20mm niższy ale jeszcze troszkę niżej mogło by być czyli ten eibach 30mm by mi pasował.

Ciekaw jestem czy to prawda co ludzie piszą ze monroe sie teraz zepsuło została tylko nazwa chodź podejrzewam że to tylko mit.

Opublikowano

z opiniami na temat producentów części to jest różnie, każdy chwali co innego

ja osobiście też wolał bym założyć sachsa albo jeszcze lepiej boge'a tylko były nie do dostania no i kasa z kosmosu

co do m-techa to sprężyny owszem są krótsze o 20 mm od oryginału ale u mnie w compakcie są jeszcze niższe poduszki górne tak o 10mm

co daje w sumie obniżenie o 30mm ,te niższe poduszki to nie wiem czy występowały w każdym modelu z m-techem,ale byłem zdziwiony podczas wymiany gdy okazało się że są inne od kupionych nowych

amory kupiłem u tego gościa na aukcji http://allegro.pl/amort-przod-2szt-bmw-3-e36-92-99-monroe-m-technik-i4394505417.html tylko osłony i odboje ma żle dobrane bo m- tech ma krótsze odboje

Opublikowano
A co jeszcze powinienem wymienić prócz amortyzatorów sprężyn odbojów i osłon? chodzi o elementy McPersona te poduszki też powinno się wymieniać przy wymianie amorów ?
Opublikowano
przednie poduszki jak guma nie sparciała a łożysko nie ma luzu to nie musisz wymieniać moje były ok to je zostawiłem,ale tylne polecam Ci wymienić bo się zużywają szybciej a i cena ich nie jest straszna bo za lemfordera dasz ok 40 zł za sztuke
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam może tu będzie ten dział:D chcę wymienić kompletne zawieszenie tył:) nie wiem jakiej firmy i co konkretnie zamowić. nie jestem mechanikiem. wiem jedynie ze zostają most i wahacze a wszystkie tulejki amory isprzeżyny chce wymienić. podpowie ktoś ? prosiłbym o spis częsci i jakiej firmy zamawiać:)
Opublikowano

jak masz zaufanego mechanika to jedz do niego i powiedz że chcesz wymienić wszystko z tyłu

tak będzie najprościej dla ciebie

jeżeli chodzi o cześci to tuleje itp.polecam lemfoerder,amory sachs,bilstein