Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie po pewnym czasie zwracam się z prośbą bo już siły nie mam :(

Problem jest taki, że silnik jest okropnie zamulony szczególnie gdy ruszam ze świateł po postoju, łapie dziurę (gaz do oporu), gdy odpuszczę gaz i wcisnę z powrotem autko ciągnie prawidłowo... Najgorzej jest w przedziale od 1000 do 3000 obr.

Wcześniej miałem problem z błędem 171 i stwierdziłem, że czas na przepływkę, więc myślałem, że jak ją wymienię to problem zamulania pójdzie w niepamięć.

Wymieniona przepływka na ori Bosch, wymienione uszczelki kolektora oraz sprawdzone całe uszczelnienie dolotu, wymieniony tłumik oraz sprawdzona szczelność. :mad2:

Silnik chodzi praktycznie idealnie, nie faluje, nie szarpie, prędkość maksymalna ok, nie ma błędów ale mam wrażenie, że więcej pali.

Wartości z Inpy:

adaptacja aplikatywna na postoju ok. 0.50 podczas jazdy spada do 0. Adaptacja multi jest na 1,02 - 1,03. Sonda regulacyjna działa, ogrzewanie sprawne, lambda integrator podczas przyspieszania czasami wchodzi na 1,05 (mieszanka uboga) to mnie martwi.... sonda diagnostyczna trzyma 0,3 a podczas mocnego przyspieszania wchodzi na 0,8 nie oscyluje.

Co radzicie mam interfejs i programy inpa + DISA, mieszkam w Poznaniu proszę o pomoc.

Opublikowano
Ja proponuje sprawdzić zawór DISA czy klapka nie świruje tzn czy membrana jest cała to ona włąsnie w zakresie do 3 tyś obrotów powinna zamknąć klapke a powyżej otworzyć co przy niesprawnej membranie i luzach na klapce może mieć wpływ zresztą u mnie własnie tak jest na dolny zakres obrotów.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź kupiłem drugą w lepszym stanie... robiłem testy z nią nawet taki trik co ją zamyka nic to nie daje tylko tyle że nie telepie klapką...
Opublikowano
Kupiłem sondę regulacyjną Boscha z ori wtyczką. Poprawiło się przyspieszanie ponieważ szybciej reaguje ale martwi mnie cały czas adaptacja additiv 0,50 . Gdzieś ewidentnie na wolnych obrotach łapie powietrze... podczas dodania gazu spada do 0!! Zatykałem odmę nic... nie mam pojęcia a czuję że w tym tkwi cały problem przyspieszania... Będę też testował tę nieszczęsną disę ale nie mam pojęcia czy ona ma wpływ na adaptacje...