Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam poczytalem trochę i chyba nie znalazłem takiej sprawy. Mam błąd 4212 czyli świeca pierwszego cylindra. Auto mam od niedawna wiec kupilem nowe świece i uszczelki kolektora. Dziś wymienilem wszystko ładnie poczyscilem, sprawdzilem przy okazji klapki i je wypucowalm. Świeca na pierwszy cylindrze byla ciemniejsze czyli nie grzala. Wszystko zlozylem i podlaczylem inpe. Błąd jest dalej. Zdjalem jeszcze raz kolektor przepiolem fajkę na drugi cylinder ten sam błąd jest dalej. Odpiąlem druga i trzecia fajke i o dziwo błędów na tych cylindrach nie pokazało. Czy to sterownik ? Bo wygląda jakby widział komp przerwę na obwodzie pierwszego cylindra, a może jakiś uszkodzenie przewodow do pierwszej świecy? Niech ktoś cos podpowie sterownik mam 7 786 821 07 bmw4g2 232/05 0001563394.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na 99 % sterownik świec żarowych (częsta usterka)

Ps. Domyślam się że po wymianie świec próbowałeś skasować błąd inpą ?

Opublikowano
Oczywiście ze kasowalem a on od razu powracał. Zdziwilo mnie trochę ze po przełączeniu pierwszej fajki świecy na drugi cylinder tez był błąd pierwszego ale domyslam sie ze komp widzi usterkę sterownika z pierwszej sekcji świec. Generalnie tez obstawiam teraz sterownik ale czy może być cos jeszcze winne? A odnośnie sterownika to na allegro są beru. To chyba będzie dobre jak sądzę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście ze kasowalem a on od razu powracał. Zdziwilo mnie trochę ze po przełączeniu pierwszej fajki świecy na drugi cylinder tez był błąd pierwszego ale domyslam sie ze komp widzi usterkę sterownika z pierwszej sekcji świec. Generalnie tez obstawiam teraz sterownik ale czy może być cos jeszcze winne? A odnośnie sterownika to na allegro są beru. To chyba będzie dobre jak sądzę.

Nie sądzę że moze być coś innego bo to znany problem w tych modelach. Wiele osób z tego forum wysyłało do naprawy swoje sterowniki do kolegi Roger-Nysa bo podobno nowe mają jakąś wadę fabryczną i po czasie problem może pojawic się ponownie a Roger daje dożywotnią gwarancję na naprawę sterownika dlatego warto rozważyć też tą opcję. Beru robi sterowniki na pierwszy montaż dla BMW: http://czescidobmw.pl/520d-z-silnikiem-m47n2/sterownik-swiec-zarowych-beru,3283.html

Opublikowano
Czytałem o koledzie Roger na forum' tylko nie doczytalem jak się z nim skontaktować. Z drugiej strony nowy sterownik powinien jakiś czas posłużyć mam na myśli kilka lat, czy nie koniecznie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytałem o koledzie Roger na forum' tylko nie doczytalem jak się z nim skontaktować. Z drugiej strony nowy sterownik powinien jakiś czas posłużyć mam na myśli kilka lat, czy nie koniecznie?

Nie koniecznie a tu znajdziesz kontakt do Rogera: http://www.roger.nysa.pl/index.html