Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi. Mam e39 po małym wypadeczku gdzie wystrzeliła kurtyna i poduszka w drzwiach. Auto zostało naprawione. Poduszki wymienione itp. Dalej świeci mi błąd airbag. I chciałbym wiedzieć czy błąd airbag usunę inpą? Czy trzeba coś programować W crash sensor czy jak to tam się nazywa. Pytałem elektryka to twierdzi, że trzeba go zdemontować znajduje on się w tunelu. A co za tym idzie pełno roboty. Wiem, że tak się robiło w innym z moich aut, ale może w e39 jest inaczej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sterownik z tego co wiem zapisuje crash data i trzeba go kasować, i to jakimś nietypowym sprzętem, samo usunięcie błędów poduszek nic nie da.

Jak poszły poduchy, to sprawdź jeszcze klemę pirotechniczną i napinacze pasów.

Opublikowano
Sterownik z tego co wiem zapisuje crash data i trzeba go kasować, i to jakimś nietypowym sprzętem, samo usunięcie błędów poduszek nic nie da.

Jak poszły poduchy, to sprawdź jeszcze klemę pirotechniczną i napinacze pasów.

Klema wymieniona :) poduchy wsadzone. Inpa nie daje rady ;) czujniki uderzeniowe są ok. Znalazłem elektryka co ma taki moduł i zrobi adaptacje pod auto, bo według prawa podobno nie wolno usuwać crash daty. Cena 100zł :) według mnie tanio chce

Dzięki za rady :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam koledzy wczoraj podpoiłem się pod inpę, a że nie było czasu jeszcze wybrać się do elektryka. Było pełno błędów o uszkodzonych poduszkach itp po usunięciu tego zostały dwa

ignition circuit zk10 battery unplug 1 czyli klema pirotechniczna

ignition circuit zk1 Belt tensioner Driver czyli coś z napinaczem pasów

Wystarczy wymienić te elementy i skasować błędy czy coś jeszcze?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od 98/9 do końca jest to samo, poducha na 2 naboje, takie same kostki, jedynie łatwiej spotkać poduchy z tyłu auta.
Opublikowano
A w ogóle ile e39 miały poduszek. W poprzedniej e39 z 96 roku miałem 2 poduszki tylko czołowe. W aucie z 99 roku mam 6 poduszek: 2 kurtyny, 2 czołowe, 2 w przednich drzwiach(przynajmniej o nich wiem) Są jakieś wersje co jest więcej poduch, a może mam więcej poduszek, a o tym nie wiem ? :roll:
Opublikowano

chyba 6 to max bo tylenie montuja dopiero od paru lat

osobiscie tez mam 6 i jeszcze z wieksza iloscia w e39 sie nie spotkalem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Max to 10.

Są jeszcze tylne boczne w drzwiach i kurtyny.

Jeden kolega tutaj na forum miał właśnie 10, swego czasu oglądałem przedlifta z ostatniego wypustu (3.0d 193KM) i miał 8.

EDIT:

Tutaj macie tylne boczki z e39 przystosowane pod poduchy, jak się przyglądniecie to widać napis AIRBAG.

http://i.ebayimg.com/00/s/Njg0WDE2MDA=/z/u8YAAMXQysxR9u22/$%28KGrHqJ,!mIFHYEVPSjyBR9u22v%292Q~~60_57.JPG

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mozna prosic o info jak zakonczyła sie Twoja przygoda ?

Udalo sie w koncu wykasowac błedy? czy wystarczyla wymiana podzsespołow i inpą to oganąłeś ?

pozdrawiam

Opublikowano
chyba 6 to max bo tylenie montuja dopiero od paru lat

osobiscie tez mam 6 i jeszcze z wieksza iloscia w e39 sie nie spotkalem

Ja mam zwykłe 2.0 przed lift i mam 8 poduszek a też nie mam wypasu bo skór nie ma w moim egzemplarzu.

Opublikowano
Witam,

Mozna prosic o info jak zakonczyła sie Twoja przygoda ?

Udalo sie w koncu wykasowac błedy? czy wystarczyla wymiana podzsespołow i inpą to oganąłeś ?

pozdrawiam

powymieniałem uszkodzone podzespoły, usunąłem błąd inpą i błędu poduszki już nie ma :lol: