Skocz do zawartości

[e39 540iA]Brak mocy, nie pali na wszystkie cylindry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem posiadaczem bmw e39 z silnikiem m62b44 rocznik 96 automat auto z gazem. Mam problem z brakiem mocy w aucie słychać ,że nie pali na wszystkie cylindry oraz faluje na wolnych obrotach. Na gazie i benzynie podobne objawy w tym ,że na gazie troszkę gorzej to wygląda. 2 miesiące temu na trasie auto zaczęło mi się przegrzewać od razu widząc problem zjechałem na bok płyn chłodzący wydostał się zaworem bezpieczeństwa przez korek. Pierwsze podejrzenie uszczelka pod głowicą mając to na uwadze nie odpalałem więcej i wróciłem na lawecie. Po powrocie samochód stał pół tora miesiąca pod domem zupełnie nie ruszany a ja zbierałem pieniądze na naprawę. Ostatnio znajomy mechanik zabrał się za demontażu podczas tego trafili na uszkodzoną pompę wody(była nie szczelna i połamana) po oględzinach stwierdzili ,że warto spróbować wymienić pompę bo może wcale to nie jest wina uszczelki i tak zrobiłem. Wczoraj auto zostało złożone do kupy i faktycznie się nie grzeje temperaturę trzyma idealną lecz powstał problem z mocą auta bardzo słabo wkręca się na obroty wolno przyśpiesza, szarpie przy wolnej jeździe, falują obroty i ewidentnie nie pali na któreś cylindry. Dziś pojechałem podpiąć się pod komputer (spodziewałem się problemu z cewkami i ich błędów) po skanowaniu okazało się ,że wszystko jest dobrze brak błędów. Jutro auto wraca do mechaników będą sprawdzać cewki, oraz czy widać po świecach które to cylindry szwankują. Moje Pytanie do was gdzie jeszcze szukać problemów?

P.S 4 miesiące temu miałem dość podobny problem(tylko objawy były zdecydowanie mniejsze) na kompie pojawiały się błędy wypadania zapłonów(nie pamiętam dokładnie których) i świec lambda wtedy wymiana świec i sond załatwiła sprawę.

Opublikowano
Uszkodzony przepływomierz powietrza daje właśnie takie objawy. Mam kilka pewnych sztuk,możesz podjechać to popodkładamy.