Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dłuższego czasu mam problem z dymiącym nawiewm. Po przejechaniu ok.2-3km silnik nagrzewa się i w wypadku gdy nie mam włączonej klimy (bardzo ciekawa zależność) zaczyna dymić białym dymem z nawiewu, nie śmierdzi, raczej lekko duszący zapach płynu do spryskiwaczy(?) Dymienie przestaje po chwili, ale zapach z nawiwu nie jest "obojętny". Podczas postoju widać, też lekki obłoczek wydobywający się spod maski (nie mogę zidentyfikować miejsca). Gdy uruchomi się klimatyzację wszystkie objawy ustają.

Co to może być? Słyszałem że może to być wyciek na silnik i po rozgrzaniu zaczyna dymić, ale dlaczego przez nawiew. I co może wyciekać? Gdyby to był olej to zapach i kolor byłby chyba inny.

Ktoś ma jakiś pomysl?

Z góry dzięki za każdy pomysł.

pozdrawiam

Opublikowano
Ja ostatnio miałem podobnie. Samochód co prawda stał prawie 3 tyg. nie ruszany ale miałem podobne objawy. Po przejechaniu krótkiego dystansu od momentu w którym to zauważyłem problem zniknął. Dalej już tego nie zauważyłem. Może wrócić dlatego warto by wiedzieć co to może być.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem dokładnie to samo, problemem był wyciek oleju na kolektor/katalizator.

Wyciek jest albo z pompy vacum (z tyłu silnika), z pod pokrywy albo i z jednego i drugiego.

Rozwiązanie: uszczelnienie silikonem, wymiana na nowy (chodzi o pompę/uszczelkę pod pokrywą) lub po prostu gęstszy olej.

Pozdrawiam,

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mały update:

Wykryto u mnie wyciek z uszczelki pokrywy zaworów. Silnik był myty i sprawdzany ale pomimo tego nie można było jednoznacznie stwierdzić, czy cieknie również z pompy vacum (wg mechaników).

Jak się okazało po wymianie uszczelki, dolegliwość zmalała ale nie ustała. W najbliższym czasie szykuje się "własnoręcznie" uszczelnić pompę vacum.

Podsumowanie: wymieniajcie/naprawiajcie uszczelkę jak i pompę vacum (nawet w przypadku niejednoznaczności w wycieku) :) Zaoszczędzicie trochę czasu.