Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam BMW 318i E30

Silnik jest w gazniku i posiada instalcje gazowa. Pytanie moje dotyczy spalania. Po spaleniu calego gazu z butli zalalem go 10l gazu ( dla sprawdzenia ile pali ). Okazalo sie ze przejechalem na tym 80km z stala predkoscia 100km/h jechalem trasa szybkiego ruchu. Wychodzi ze auto pali 12.5 l gazu w trasie. Czy to normalne? Dodam ze silnik pracuje swietnie. Bez problemowo wkreca sie na 6500obr i w miejscu i na 1 , 2 ,3 biegu. Co robic ? Czy to normalka czy cos jest nie tak ? Jezlei nie to co trzeba sprawdzic?

. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano
Sporo, ale lepiej żeby miał za bogatą mieszankę na LPG niż zbyt ubogą.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Wiec co robic ? Dac sobie poprostu spokoj ? Mojego kumpla 316 pali 2 w trasie a 10 w miesice. A mi 318 w trasie pali 12,5 ?
Opublikowano

Podjedź na regulację instalacji gazowej.

Przy stałej 100 km/h na trasie powinien spalać 8,5-9,5 l/100 km LPG.

Ale... Tylko twój odcinek pomiarowy był krótki (duża możliwość błędu).

Po za tym, jakość LPG jest baaaardzo różna. A i liczniki objętości gazu przy tankowaniu potrafią oszukiwać. Zawsze na niekorzyść klienta (płacisz za więcej, dostajesz mniej).

Przesuwam ten temat do działu "Spalanie i paliwa alternatywne..."

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
włąsnie miałem mówic zależy gdzie tankowałes ja wyczówam różnice odrazu na lepszym gazie autko az lepiej chodzi
Opublikowano

W sumie zawsz tankuje u znajomego i napewno nie jest ,,lewy''ten gaz. Chyba tak zrobie

A mozliwe zeby mi przez ktorys zawor uciekal ten gaz ? Nie raz jak go zgasze to smierdiz gazem