Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem i nie znalazłem, dlatego zakładam nowy.

Jak w temacie. Szukam bagażnika na rowery. Posiadam E61.

2 rowery "duże" dwa "małe" ale te małe w końcu beda duże. (nie chce co 3 lata zmieniać bagażnika)

Z tego co znalazłem są 3 rodzaje:

na dach - U mnie raczej na pewno odpada ze względu na garaż pod blokiem. nie wjadę tam z rowerami na dachu (deszcz leje rower na dachu dzieciaki w środku i albo ja na deszczu zdejmuję rowery albo dzieciaki idą w deszczu - odpada)

na klape - Podobno bardzo niszczą klapę - jeśli ktoś zna bagażnik który się sprawdza to proszę o namiary.

na hak - i tu jest największy problem. liczba producentów i modeli jest przytłaczająca. potrzebuję bagażnik 3+1 lub 4. co wybrać? Thule - rewelacja ale cena :(

Druga sprawa - legalonść/kontrole

Jak to ma się do kontroli Policji/ITD - prawo polskie mówi że auto ma mieć tablicę z przodu i tyłu pojazdu a nie z przodu i na platformie z rowerami (odpada przełożenie tablicy z klapy). Nie można wyrobić 3 tablicy (odpada drukowanie tablicy).

Z racji tego, że potrzebuję na 3-4 rowery to "chyba musi" to być platforma. Jak ze swiatłami od niej? co na to policja? Miał ktoś może takie przygody. Rozmawiałem z policjantem i on sam stwierdził, że jest problem bo prawo "nie dopuszcza" takiego rozwiązania ze względu na tablice i oświetlenie.

Ponieważ nadal szukam rozwiania proszę o pomoc. co wybrać, jakie sa + i - danego rozwiania poza stwierdzonymi przezmnie.

Z rowerami będę głównie jeździł po autostradzie + drodze ekspresowej, jakie są ograniczenia przewożąc rowery? prawne i to czego nie powinnno się robić?

Czy bagażniki na hak maja inne wady poza "błędami prawnymi"? i ceną? na uważać? na co zwrócić uwagę?

Dzięki bardzo za pomoc.

Opublikowano

hej,

Zacznę od tego iz nie należy oszczędzać na bagażniku rowerowym (wiem z własnego doświadczenia ze zwykłym cały czas trzeba było się zatrzymywać i wszystko dokręcać i sprawdzać ). Na pewno Thule był by perfekcyjnym wyborem sam posiadam zapłaciłem 235e ale przy prędkościach 160km nic nawet nie drgnie ma opuszczanie do otwarcia bagażnika i jest naprawdę super wykonany. SA bagażniki na 4 rowery np:

http://www.marktplaats.nl/a/auto-diversen/accessoires-dakdragers-en-fietsendragers/a1006740863-pro-user-saffier-4-qc-fietsendrager-voor-4-fietsen.html?c=dc19031229f6638c93974e145c5889d4&previousPage=lr

Zwróć także uwagę aby miał mocowanie do ramy rowerka, to ramie, wtedy rower siedzi pewnie (naprawdę warto dołożyć parę groszy i mieć spokój i rowery na bagażniku a nie za nim ;-))

Sprawdź też czy pasuje bagażnik pod hak (do elektrycznie wysuwanego są inne bagażniki bo jest długi bardzo chyba że masz manual to spoko)

Co to regulacji prawnych, ja zakupiłem tablice plexi na stronie http://sklep.autosiatki.pl/ tylko po zamówieniu najlepiej zadzwonić i pogadać z panem sprzedawcą iż chcesz kopie tablicy (porostu zaznacza sie czcionkę itd itp. a on najlepiej nam to dobierze tak jak to było w moim przypadku) tablica wygląda jak ori tylko bez znaku wodnego. Dodam iz miałem dwie kontrole z moim bagażnikiem i w PL i w Niemczech nie było problemu ale tu wiadomo zalezy na kogo się trafi. A ja sie dowiadywałem i można dorobić dodatkową tablice za 130zl ( w wydziałe komunikacyjnym)

masz pytania pisz na priv. Ja kupiłem swój bagażnik w Holandii bo tu mieszkam i chyba są tańsze.

pozdro