Skocz do zawartości

[e46 316i]Dziwny problem ze stanem płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Posiadam e46 316i. Niedawno wymieniłem zbiorniczek wyrównawczy ponieważ był pęknięty. Zalałem płynem, odpowietrzyłem, zrobiłem kilkanaście km i dolałem płynu do maximum. Mając dalej na uwadze i obserwując czy stan płynu się pomniejsza dolałem kolejne jakieś 100ml do maximum. Autko się nie grzeje i w ogóle ale przejechałem dzisiaj 170km i gdy silnik był lekko ciepły postanowiłem sprawdzić stan płynu, przy końcu odkręcania korka, korek aż wyleciał mi z ręki po czym trochę płynu się wylało a stan płynu zatrzymał się na równi z otworem zbiorniczka więc odlałem troszeczkę płynu aby był tak jak ma być. Przejechałem kilka km i teraz po bagnecie zbiorniczka widzę że jest za mało płynu.

Dziwna sytuacja raz za dużo a raz za mało płynu. Ktoś może coś poradzić na ten temat bo już nie wiem co mam myśleć. Zalewam do max a okazuję się za chwilę że za dużo, odlewam płynu żeby było na max (bo przecież niby za dużo) a okazuję się że za mało.

Koszmar z tym układem chłodzenia w Buni ale trzeba to zrobić.

Patrzeć czy nie ubywa płynu jeżeli jest na minimum i jeździć czy dalej szukać igły w stogu siana a może coś źle zrobiłem?

Edytowane przez daw89
Opublikowano

Miałeś pęknięty zbiorniczek, może to ze starości a może miałeś za wysokie ciśnienie.

mam nadzieje że masz dobry korek bo on reguluje ciśnienie.

Za wysokie ciśnienie możesz mieć z przedmuchów spalin, dobrze by było zrobić test na obecność CO w płynie, inna sprawa to temperatura ale to chyba masz pod kontrolą.

Ps.

W tytule wątku powinno być napisane jakie to auto, bo admin możne cie wykasować.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Poprzedni zbiorniczek pękł najprawdopodobniej dlatego że korek nie puszczał ciśnienia. Przy starym korku było syczenie niesamowite a przy nowym brak syczenia ( przy odkręcaniu korka).

Czytałem wiele wątków( dotyczyły Ibizy a nie BMW) że należy zalać pomiędzy min a max a płyn pod wpływem temperatury tak ma że jego poziom się waha.

Wycieków brak, praca silnika prawidłowa, z wydechu nic poza spalinami nie leci, nie kopci, nie przerywa, chodzi wręcz idealnie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic dziwnego, że korek Ci wyleciał, jest ciśnienie i nie robi się tego na gorącym silniku, uzupełnij na chłodnym, możliwe, że nie dokładnie odpowietrzyłeś i podczas jazdy sam się odpowietrza dlatego musisz dolewać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zalej na rowno z korkiem na zimnym i zacznij odpowietrzac,a plynu moglo byc dobrze ale zbyt cieply silnik byl i wyplulo zdarza sie,jak juz bedzie dobrze odpowietrzony a trzeba cierpliwosci do tego bo w 10min nie ma szans dobrze odpowietrzyc bmw,to plywak powinien wystawac ponad wlew a na zimnym powinien sie schowac.
Opublikowano
problemy z ukladem chlodzenia w bmw to klasyka, czesto poprzez zastosowanie plastiku w zbyt duzej ilosci elementow np caly zbiornik wyrownawczy, elelemnty pompy wody oraz termostatu, i chyba kola pasowego jak sie nie myle. Mam 318i i wq...ia mnie w nim, że nie ma klasycznego zbiornika z plynem, zeby juz z daleka widziec jaki jest poziom cieczy. Zamiast tego trzeba odkrecic korek i dopiero sie okazuje co jest grane. W przypadku jakies nieszczelnosci i jednoczesnie awarii czujnika wody, mozna narobic sobie klopotow jak nie sprawdzi sie poziomu wody.