Skocz do zawartości

E39 530d A - logi dynamiczne z INPA - przeładowanie - chyba.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

E39 530dA 2003 rok.

Dokonałem pomiaru ciśnienia doładowania turbiny. 3 bieg, 1400-4300 obr. Oto dane:

Do 2660 obr, ciśnienie wynosi 2280 mbar. Od ok. 2800-3450 obr ciśnienie wynosi 2485 mbar. Przy 3650 obr,

ciśnienie to 2227 mbar. Przy 4000 obr - 2075 mbar i obniża się wg ciś. zadanego.

Maksymalny przepływ na przepływce w okolicach 3200 obr to 1112 mg/H.

Mam założony filtr K&N zamiennie do papierowego w oryginalnej obudowie filtra. Program seryjny, maks. ciś. zadane

przy 3000-3500 obr to 2175 mbar.

Czy to przeładowanie jest normalne?

Opublikowano
Miałem ten sam objaw tylko w moim przypadku jak przeładował około 3000obr na 2,48bar to później gwałtownie obniżał na 1,9bar i rosło do zadanego pomogła regulacja sztangi ( wystarczy wykręcić ją o 2 zwoje). Po regulacji wartość ciśnienia jest jak zadana (turbo po regeneracji).
Opublikowano
OK dzięki. Sprawdzałem dzisiaj regulację cięgna i jest ono tak ustawione, że po zdjęciu go z dźwigienki poruszającej zmienną geometrią, aby ponownie nałożyć bolec w otwór cięgna, trzeba lekko wcisnąć cięgno, aby sprężyna i membrana się trochę ugięły. Ale po Twojej wypowiedzi, spróbuję to cięgno trochę wydłużyć.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Miałem ten sam objaw tylko w moim przypadku jak przeładował około 3000obr na 2,48bar to później gwałtownie obniżał na 1,9bar i rosło do zadanego pomogła regulacja sztangi ( wystarczy wykręcić ją o 2 zwoje). Po regulacji wartość ciśnienia jest jak zadana (turbo po regeneracji).

Chyba elektrozawór sterujący zmienną geometrią był brudny, bo go przedmuchałem, przy okazji umyłem kolektor dolotowy i EGR. Ciśnienie w overboost-cie 2370 mbar. Sztangi nie regulowałem. Myślę, że jest dobrze.