Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałbym zapytać o roczny koszt eksploatacji topowej limuzyny.

Chodzi mi konkretnie o 730/740 diesel xdrive. Przebieg ok. 25 tys. km rocznie. Jaki wychodzi przeciętnie koszt samego serwisu poza aso po gwarancji? Ile osobno kosztuje ubezpieczenie (auto garażowane w Warszawie, okolicach lub innym dużym mieście)? Pomijam kwestię kosztu paliwa, czy utraty wartości.

Jeśli macie porównanie, znacie kogoś, kto się wypowiadał, albo sami jeździcie takim autkiem, proszę o wypowiedź. Ostatecznie fajnie, gdyby wypowiedzieli się też właściciele innych konfiguracji f01, też benzyniaków. Zawsze to punkt odniesienia. No i jeśli macie porównanie z "piątką" f10, to też chętnie poczytam. Pozdrawiam ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
740xd 2013r- ubezpieczenie 5600/rok (Wa-wa OC+AC max zniżki), spalanie - miasto 12, trasa 9-11l, Klocki przód z wymianą (ATE) ~ 400PLN Olej + filtr ~300 PLN. W sumie taniej niż 335i (głównie ze względu na niższe spalanie)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Samochód służy mi głównie do jazdy w dłuższe trasy - na miasto trochę za mało poręczny, więc z DPF problemów nie ma. Per analogiam z 320d sądzę, że jeśli tylko przeloty po mieście nie ograniczają się do 10 km jednorazowo i tylko w korkach, to problemu być nie powinno.
  • 4 lata później...
Opublikowano
740xd 2013r- ubezpieczenie 5600/rok (Wa-wa OC+AC max zniżki), spalanie - miasto 12, trasa 9-11l, Klocki przód z wymianą (ATE) ~ 400PLN Olej + filtr ~300 PLN. W sumie taniej niż 335i (głównie ze względu na niższe spalanie)

podaj namiary gdzie to robiłes ,super ceny za olej i klocki z wymianą

Opublikowano

Seria 7 i spalanie w miescie 12l., trasa 9-11l ? :shock:

Olej + filtr 300 PLN ? :shock:

Pojemność układu olejowego to 7,2l. + filtr + wymiana = 300 PLN? Pewnie jeszcze brutto.

Czyli jakiś warsztat dołożył do usługi?

Uwielbiam czytać takie nonsensy. Nie rozumiem tylko po co ludzie tak piszą/kłamią ?

Opublikowano
Wiesz ta skrzynia 8-biegowa robi robotę to spalanie jest możliwe w dieslu i miasto miastu nierówne , ale ceny za te wymiany bardzo mi pasują będe w Warszawie to wymienie:)
Opublikowano
Na początku jak zakupiłem auto,jeżdziłem spokkojnie po dużym mieście wieczorami,wczuwałem się w auto mieścilem się w 8 ,teraz tak koło 11 już.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
jako nowy uzytkownik 730d, nie mam jeszcze informacji (wiarygodnej) o spalaniu w miescie, ale na trasie - 750km wyszlo mi 6,4 litra, natomiast przez odcinek 100km przy ograniczeniu 80km/h (roboty drogowe na takiej dlugosci i z takim ograniczeniem) bylo... 5,4 litra - to wynik z komputera, wiec chyba malo wiele wiarygodny :P uprzedze pytania - tak, zrobilem reset sredniego zuzycia tuz po rozpoczeniu sie tego odcinka robot drogowych :)
Opublikowano
Jeśli chcesz zrobić prawdziwy "test" spalania to zalej zbiornik do pełna i zobacz ile km zrobisz na zbiorniku. Innej, zaufanej opcji nie ma.
Opublikowano
zaufana opcja trasa/miasto z większością trasy 11L -spokojna jazda w okresie zimowym .Zajechałem do mechanika jak byłem w Lublinie ,chciałem coś wymienić ,nawet duży zakład prezentował się nieżle.Mówi tak jak się do tego samochodu nie dotykam ,proszę pojechać tu i tu roboczogodzina 280zl.
Opublikowano
zaufana opcja trasa/miasto z większością trasy 11L -spokojna jazda w okresie zimowym .Zajechałem do mechanika jak byłem w Lublinie ,chciałem coś wymienić ,nawet duży zakład prezentował się nieżle.Mówi tak jak się do tego samochodu nie dotykam ,proszę pojechać tu i tu roboczogodzina 280zl.

:shock:

yyyy..... to gdzieś Ty (do kogo) pojechał w Lbn. ?

Opublikowano
Nie będe nikogo reklamować ani robić antyreklamy ,nie podjęli się roboty ,skierowali mnie do warsztatu który zajmuje się tylko BMW.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam 730D 2008 z przebiegiem 260 tys. Rok temu mial 205 i zrobilem 55 tys. Roczny koszt wyszedl 35 tys. zl :).

Wliczajac opony na zime. Glowne naprawy to skrzynia 6600, tylne tuleje belki, tulejki dyfra i geomtria w ASO - 5 kola. Pozniej wahacze, klocki, tarcze, wywazanie walu, czujniki, zamki soft close x2, klamki dotykowe, xenony itd itd.

Opublikowano
Mam 730D 2008 z przebiegiem 260 tys. Rok temu mial 205 i zrobilem 55 tys. Roczny koszt wyszedl 35 tys. zl :).

Wliczajac opony na zime. Glowne naprawy to skrzynia 6600, tylne tuleje belki, tulejki dyfra i geomtria w ASO - 5 kola. Pozniej wahacze, klocki, tarcze, wywazanie walu, czujniki, zamki soft close x2, klamki dotykowe, xenony itd itd.

i tu się z Tobą zgodzę!

Roczny koszt BMW serii 7 na oryginalnych częściach to minimum 20k rocznie!