Skocz do zawartości

[E46] 320i 98' układ kierowniczy luz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czy podczas postoju na wyłączonym silniku kierownica ma mieć luz czy nie? Tzn. jestem w stanie ją kawałek przekręcić w prawo i dopiero za chwile zaczyna skręcać koło, to samo w lewo. Czy to normalne?

--

Pozdrawiam

Kamil

Opublikowano

U mnie magiel reaguje odrazu, na najmniejszy ruch kierownicy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Ale rozumiem na wyłączonym silniku?

Bo z tego co czytałem to luz na wyłączonym silniku to normalna sprawa, niepokojący jest luz na uruchomionym silniku czyt. włączonym wspomaganiu. czy to prawda?

--

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, na wylaczonym. Na wlaczonym pompa cisnienie dobija i to niweluje luzy jesli sa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Czyli gdzie szukać przyczyny jeżeli te luzy są na zgaszonym silniku? Maglownica do regeneracji?

--

Pozdrawiam

Kamil

Opublikowano
Rozne sa szkoly. Jedni regeneruja, inni uzywke biora. Jesli luz zaczyna byc upierdliwy, mozesz najpierw sprobowac wyregulowac magiel sruba, choc nie jest to rozwiazanie na dluzsza mete. Z uzywkami to tez loteria. Nigdy nie regenerowalem, mam ten komfort, iz moge sobie podmieniac czesci z innych aut (zyje m.in. z rozbiorki aut).
Opublikowano
  • Autor

Dziwi mnie tylko jedno auto podczas jazdy, gdy puszczę kierownice zachowuje się normalnie jedzie prosto, dziury w jezdni itd. odczuwam mocniej i po koleinach mnie trochę nosi ale to chyba normalne gdy mam zamontowane zawieszenie sportowe wraz z krótkimi sprężynami i obniżone zawieszenie -30%

--

Pozdrawiam

Kamil