Skocz do zawartości

[E46 Cabrio] Elektryczna szyba kierowcy - usterka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kiedy kupiłem swoją E46 Cabrio mam małą usterkę związaną z elektrycznymi szybami.

Dokładnie chodzi o to, że przednia szyba od strony kierowcy nie reaguje na przycisk podnoszenia wszystkich szyb na raz (piąty przycisk).

Przyciskiem odpowiedzialnym za podnoszenie/obniżanie wszystkich szyb można obniżyć WSZYSTKIE szyby i podnieść wszystkie ZA WYJĄTKIEM właśnie przedniej szyby kierowcy.

Osobny przycisk do podnoszenia/obniżania szyby kierowcy działa bez zarzutów.

Tak samo sytuacja wygląda w przypadku gdy chowam/rozkładam elektryczny dach - na koniec procesu podnoszą się wszystkie szyby oprócz tej kierowcy.

W przypadku domykania wszystkich szyb z kluczyka dzieje się dokładnie to samo, nie jestem w stanie podnieść szyby kierowcy.

Sprawdzałem połączenia kabli, wydają się być w porządku. Sprawdzałem czy dochodzi jakieś napięcie na tę szybę w przypadku podnoszenia przyciskiem ogólnym i dzieje się dokładnie to samo jak w przypadku osobnego jej podnoszenia.

Błędy w komputerze w języku niemieckim związane prawdopodobnie z szybą kierowcy:

116 Linke Spitzdusenheizung Leitungsunterbrechung

Error frequency : 1

statischer Fehler

Errorcode: 74 21

13 Fensterheber: Unterbrechung Einklemmschutzleiste oder Denormierung/Fehler EKS-Elektronik Fahreruer

Error frequency : 1

statischer Fehler

Errorcode: 0D 21

Miałem podobny problem z szyba pasażera, naprawiło się "samo" po jakimś czasie - to taka mała podpowiedź, błąd na kompie był identyczny.

Czy ktoś się orientuje co może być nie tak? Skoro napięcie dochodzi to dlaczego szyba się nie podnosi? Czy jest uszkodzony przełącznik, czy jak to wygląda?

Z góry dziękuje za pomoc,

Pozdrawiam,

Robert

Opublikowano
to mamy widze ten sam problem, wrzucilem temat juz na 3 forach i nigdzie nie dostalem odpowiedzi. u mnie podmienialem jeszcze moduł komfortu, i przycisk oraz sprawdzalem przez NCS czy wszystko jest dobrze zaprogramowane....... mam nadzieje ze ktos wkoncu jakos pomoze albo da trop gdzie szukac usterki
Opublikowano

Powiem tak: wyjeżdżam z posesji, nie podniosła się, podnosiłem osobnym przyciskiem,

- zajeżdżam na miejsce, chcę zamknąć dach, szyba się zamknęła, ja w szoku.

Problem sam się naprawił tak jak w przypadku szyby pasażera - czyżby coś nie łączyło?

Dodatkowo jedna sprawa - to ma związek z podnoszeniem/opuszczaniem z osobna szyb z pamięcią (2 stopień na przycisku, gdy szyba podnosi się/opuszcza bez trzymania przycisku) - wcześniej nie działał dla podnoszenia szyby przedniej.