Skocz do zawartości

e39 520d M47 nie pali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od niedawna (mija 3 miesiąc) jestem posiadaczem e39 (2002r. polift). Samochód od kupna był lekko mułowaty do 2 tyś. obrotów, spalanie w mieście około 9,5 litra. Poprawiło się trochę po wymianie filtrów, oleju i przeczyszczeniu egr. Dodatkowo odkryłem przy wymianie filtra odmy że starego filtra nie było a silnik w okolicach odmy jest cały zalany olejem. Jednak mimo tego auto działało znośnie do wczorajszego popołudnia, wracając z pracy musiałem dłużej zakręcić ale auto zapaliło, zwróciło to moją uwagę mimo tego że mam dwie padnięte świece i nosiłem się z zamiarem wymiany wszystkich świec. Dojechałem do domu bezproblemowo auto o dziwo nie przymulało. Dziś rano miałem wyjechać i na dzień dobry musiałem znowu kręcić z tym że dwa razy dużej niż poprzednio, auto zapaliło jednak odczuwalne było falowanie obrotów i brak reakcji na gaz, po chwili auto zgasło, wysiadając w celu zajrzenia pod maskę ujrzałem białą chmurę dymu wydobywającą się z wydechu. Kolejne próby uruchomienia auta nic nie dały, rozrusznik kręci trochę jeszcze podłymi tak jak by spalił resztki paliwa i leży. Po odpięciu przewodu dopływu paliwa od filtra i przekręceniu kluczyka nie leci ropa mimo że słychać działanie pompki, dostrzegłem również mało ropy w filtrze. Po odpaleniu z plaka pokręcił krótko, znowu falowanie obrotów brak reakcji na gaz i zgasł. Na dziś odpuściłem bo nie miałem pomysłów, pogrzebałem trochę w internecie i doczytałem że może to być pompa paliwa lub padnięty przekaźnik od pompy. Jutro zamierzam go sprawdzić i zmierzyć napięcie na pompie jak i samą pompę oraz podpiąć samochód pod kompa. Zdaję się na wasze doświadczenie, może macie jakieś propozycje odnośnie innych przyczyn tej usterki.
Opublikowano
  • Autor

Niestety dziś klapa, padł akumulator, mogłem podpiąć go wczoraj ehh. Udało mi się jedynie zczytać błędy IPNĄ:

E R R O R   M E M O R Y   R E P O R T
          -------------------------------------
Date:      06/01/14 08:27:15 ECU:       DDE30DS0 JobStatus: OKAY Variant:   DDE30DS0
-------------------------------------------------------------
RESULT:    2 errors in error memory !
8     glow device
Error frequency : 51
Engine speed                                 0.00  [1/min]   
Kuehlmitteltemperatur                       31.00  [Grad C]   
Betriebstundenzaehler                        0.00  h   
Kuehlmitteltemperatur                       13.00  [Grad C]   
activation Open circuit or KS after B-   
Glow plugs also Glow relay defect   
Error currently available
Errorcode: 08 4C 33 00 47 E2 2E 00 35 E2 2E
114   CAN-Bus
Error frequency : 50
Engine speed                               117.50  [1/min]   
Battery Voltage                             10.78  [V]   
Battery Voltage                              0.00  [V]   
Reception fault driving slip controll (ASR)   
Reception fault engine torque controll (MSR)   
Reception fault instrument cluster   
Timeout message driving slip controll (ASR)   
Error currently not available
Errorcode: 72 1E 32 05 6C E2 2E 00 00 00 00
=============================================================

Błąd świec był już wcześniej, wiem że dwie są padnięte. Co oznacza błąd "114 CAN-Bus"? Czy to chodzi o niski prąd zasilania? Dodatkowo sprawdziłem czy pompa w baku dostaje zasilanie i po przekręceniu kluczyka napięcie dochodzi przez około 10 sekund. Czy działa pompa nie zdążyłem sprawdzić gdyż zaczęły mi wariować wszystkie lampki na desce i zorientowałem się że akumulator pada. Dodatkowo pod kanapą znalazłem sporo papierów serwisowych z Niemiec plus kilka polskich złotych heh Pozostało czekać na naładowanie akumulatora

Opublikowano

Jeżeli masz padnięte dwie świece to raczej nie będzie palil na zimno..

Te papiery to są z fabryki z linii produkcyjnej-vin,kody koloru,tapicerki,kod i dzień produkcji itp.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
  • Autor

Tak papiery od kanapy i kilka innych serwisowych, reszta to jakieś śmieci już z pl. Ogólnie dowiedziałem się że dane z vin pokrywają się z tym co jest na papierach. 12 lat a skóra jak nowa. Co do świec to kumpel ma e46 320d w zimę miał problemy z zapaleniem na wiosnę już paliła ok nie na dotknięcie ale jeździł, okazało się że miał padnięte 4 świece. Tak więc to raczej nie kwestia świec. Tutaj silnik nie dostaje paliwa, po zdjęciu wężyka dopływu paliwa przed filtrem i przekręceniu kluczyka mała pompka pompuje a paliwo nie leci niestety. Dodatkowo filtr paliwa był tylko w 1/3 zalany.

Edit: Pompa wyjęta, po podpięciu na krótko zero oznak działania. Zacząłem ją rozbierać i chciałem sprawdzić po raz szósty czy działa no i załapała. I teraz pytanie wymieniać czy zostawić starą?

Opublikowano
Wymieniaj na nową. Miałem te same problemy 2 lata temu bodajże - też wyjmowałem 2 razy pompe bo niby zaczynała działać ale tylko na chwilę. Świece nie mają wpływu na odpalanie w tych temperaturach, sam miałem 3 spalone i dopiero mrozy ujawniły problem.
Opublikowano
Wymieniaj na nową,stara poprostu obudziła się na chwile ale zaraz znowu padnie jak bedziesz poza domem i zostaniesz z nerwami na drodze :D
Opublikowano
  • Autor
No to już po wymianie. Jak bym kupił nowy samochód. Na niskich obrotach ciągnie jak szalona, kiedyś musiałem gazować by nie zgasła. Spalanie po rundce przez miasto 8.0l i idzie w dół. Niby taka błaha sprawa a potrafi w głowie namieszać. Już miałem sprawdzać przewody podcienienia i zaworki od turbo aby znaleźć przyczynę muła a problem leżał w tym że silnik nie miał co konsumować heh. Żałuje że nie zauważyłem tego przy wymianie filtra paliwa, aby napełnić filtr musiałem z 10 razy przekręcić kluczyk a teraz jedne przekręcenie na 3 sekundy i filtr pełny oraz zalany cały ręcznik który podłożyłem. No to teraz czas na swiece, wymianę czujnika deszczu i naprawę drobnych problemów lakierniczych. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. Chyba na nowo w niej się zakochałem hehe