Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Niedawno miałem niestety kolejną próbę włamania. Udało się przegonić nieproszonych gości ale problem pozostał. Oczywiście z AC poszło do ASO żeby "posprzątać: po nieproszonej wizycie. Nauczony pierwszą próba zakładałem, że ponownie będzie do wymiany komplet kluczyków i stacyjka. Za pierwszym razem auta nie odpalili tak jak i teraz. Wpinali się oczywiście ale co im się udało sczytac nie mam pojęcia.

Zdziwiła mnie bardzo informacja z ASO, że tym razem wymienią tylko wkładkę zamka, bo cytuje:

"Przy pierwszym włamaniu wymieniliśmy komplet kluczy z CAS-em mimo, że diagnoza nie pokazywała żadnej ingerencji w elektronikę. Motywacja była taka, że nowe moduły Cas zostały ulepszone o system samozniszczenia w przypadku nieautoryzowanej ingerencji. Na ten moment posiada Pan moduł Cas, który w przypadku próby ingerencji ulegnie zniszczeniu. W związku z tym na dzień dzisiejszy brak podstaw do wymiany kompletu zamków oraz modułu CAS. Element jest sprawny, co wykazała załączona diagnostyka. Programowanie nie jest konieczne ze względu na zamontowany w pojeździe zmodyfikowany moduł CAS."

Pytania jakie mi się nasuwają to:

- czy rzeczywiście można odtworzyć czy ktoś dokonał "ingerencji w elektronikę" - "system" to pamięta i informuje 0 jestem OK lub "uwaga, ktoś mnie zmienił"?

- czy pojawiły się jakieś nowe wersje CAS dla E90?, które ulegają samozniszczeniu cokolwiek to znaczy i teraz rzeczywiście nie trzeba nic wymieniać poza wkładką od klucza?

Poradźcie proszę, czy to ma jakiś sens czy ASO po prostu się zbytnio nie przejmuje i idzie po najniższej linii oporu? Czy jednak nalegać na wymianę kompletu kluczyków i CAS i jakie mieć na swoje żądanie argumenty? Pomóżcie proszę. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano
Tak na logikę - ASO zarabia na wszelkich czynnościach związanych z autem, więc tak prostego zarobku pewnie by sobie nie odpuścili. Myślę, że tak, jak Ci podali może być.

-------------------

Artur

Opublikowano
Też od razu mi się taka myśl nasunęła. W tym wypadku nie mają interesu żeby oszczędzać. Ale mnie już nic nie zdziwi, zawsze warto zapytać.
Opublikowano

u mnie też nie wymieniali kluczy dostałem 2 niebieskie klucze jak z seicento do samego zamka,

2 próbę miałem 15 maja :/ na szczęście tym razem zniszczyli tylko zamek :)

Opublikowano
Jakoś modnie wśród złodziei zrobiły E90. Na szczęście tych aut tak ukraść się nie da, i dobrze.
Opublikowano
Jakoś modnie wśród złodziei zrobiły E90. Na szczęście tych aut tak ukraść się nie da, i dobrze.

:duh: :lol: