Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam otóż mam problem jakiś czas temu miałem wycieki z chłodnicy (nie samej alumuniowej) a z tego zbiorniczka gdzies od dołu uciekał płyn i to duża ilość wymieniłem se całą chłodnice i było OK:) 1 tys km póżniej znów to sie dzieje gdy jechałem do pracy itp zero wycieków (wskaźnik temperatury OK pokazuje środek) ale jak zatrzymałem samochód i zgasiłem po chwili z 1l pociekł z dołu (węże OK) tak jakby z dolnej czesci zbiorniczka (tak jak i kiedyś nie mam możliwości inaczej wrócić niż nim jechać ) stan płynu jest OK czy jest możliwe że to wina za dużej ilości płunu w układzie? (pare dni temu dolewałem ) i jak to uszczelnić bo musze przez 3 dni dojechać co śmieszniejsze na parkingu nie było śladów bym jadąc gubił dopiero na postoju albo jak potem włączyłem silnik
Opublikowano

jesli to leci spod zbiorniczka to najwygodniej zeby uszczelnic jest wyciagnac chlodnice i potem wyciagnac zbiorniczek, oczyscic miejsce gdzie przychodzi oring , dac nowy oring , delikatnie przesmarowac silikonem (ja uzywam DIRKO) , dokladnie wlozyc zbiorniczek w chlodnice i pozostawic na dwie godzinki dla pewnosci i mozna skladac. jesli dalej tak sie bedzie dzialo to podejrzewam ze wytwarza Ci sie zbyt duze cisnienie w ukladzie, na zimnym silniku powinna byc okolo polowa zbiorniczka plynu wiec jesli tak jest to nie od tego ze masz go za duzo. sprawdz czy leci strumien do zbiorniczka, czy wisko sprawne i czy weze nie puchna.

takie uszczelnienie robilem z 3tyg temu u kumpla w 2.8, jak auto sie rozgrzalo to wywalalo mu spod zbiorniczka wode, uszczelnilem to tak jak wyzej napisalem i wymienilem wisko gdyz juz nie dawalo rady i smiga bez problemu.

U siebie tez tak robilem gdyz nie mialem strumieia w zbiorniczku i musialem go wyciagnac i przeczyscic kanaly w chlodnicy i nic nie leci spod zbiorniczka, najwazniejsze zebys dokladnie wyskrobal osad i dokladnie wlozyl zbiorniczek, najlepiej malym mloteczkiem wbijac co kawalem przez kawalek drewka.

Pozdrawiam