Skocz do zawartości

Gasnie Odpalajac na Ciepłym Silniku m43 1.6 Pomozcie..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

e36 1.6 93r Silnik m43

Witam

Moj problem polega na tym ze gdy odpalam auto na ciepłym silniku - po za niebieską linią obroty z 1000 powoli spadaja do 0

silnik zaczyna telepac auto dusi sie i gasnie.

Gdy auto odpale na ciepłym silniku i odrazu rusze jest chwilowy brak mocy dusi sie i za chwile juz normalnie pracuje i mozna jezdzic.

dodam iz na zimnym silniku auto pracuje idealnie, odpala za 1 razem obroty trzyma idealnie /900/

po wyjeciu lambdy auto na zimnym i na ciepłym silnikuodpala idealnie - problem znika.

lambde zmieniłem na nowa oryginalna bosha lecz problem nadal występuje.

Co było robione:

-przepustnica czyszczona

-gumy sprawdzane

-guma od przepustnicy wymieniona na nową.

-czujnik wałka był cały z nagaru, rownierz delikatnie wyczyszczony z nagaru.

-cewka wymieniona

- kable i swiece ngk zalozone rok temu tez dokładnie sprawdzane.

- Nowa Oryginalna Sonda Bosch

- Nowy Filtr Paliwa

- krokówka czyszczona

Praca silnika na Zimnym Silniku --->

czy takie objawy moze powodowac uwalony termostat ? silnik szybko się nagrzewa do polowy lecz nie przegrzewa. gdy uciskam rure od chłodnicy wtedy słychac jak cos "lata" w termostacie -->

Mam dokładnie takie same objawy --->

Pozdrawiam

Edytowane przez Neo1991
Opublikowano

Sprawdz kolego czy idzie zasilanie na sonde lambda ??? i sprawdz czy masa do sondy jest ... Bo jak tego nie bedzie to takie zeczy beda sie działy ???

Radził bym sprawdzic czujnik teperatury .. ( niebieski )

potem przepływke umyc

powinno pomuc ..

jak nie pomorze to filt paliwa może byc przypchany ... Badz co badz .. Moż sie kaczyc Regulator cisnienia paliwa .. Pozdrawiam

Opublikowano

:) Sonde zamontowałem nową Oryginalna z Boscha dedykowana do tego modelu.

własnie dziwne bo jak sonde wypne z wtyku to auto chodzi normalnie 0 tych dziwnych objawów.

więc nie rozumiem po co ją sprawdzac ? a moze byc tak ze kabel do ktorego podłącza się sonde idący do gory obok silnika jest upierniczony lub ma zwarcie ?

bo naprawde to dziwne stara sonda problem bez sondy ideał nowa sonda z boscha nadal problem O.o

jak sprawdzic czy masa idzie do sondy ???

Opublikowano

i tutaj kolejne pytanie sie pojawia,

skoro stara sonda byla uwalona to czy po zalozeniu nowej nie trzeba jechac skasowac błędu ?

moze nie utworzyły się nowe mapy i komputer sczytuje stare i nimi proboje sterowac mieszanką a skoro nowa sonda to ma z tym problem

czy jest taka możliwosc ????

Opublikowano
Miernikiem można sprawdzic czy jest napiecie ... tak samo mase mozna sprawdzic, np. Żarówką.. jak napiecie jest i masa tez to sonda działa... tylko podk komputer trzeba bedzie sie podłaczyc i sprawdzic czy jest bład sondy ?? jak tak . to skasowac go i bedzie juz wszystko ok .. pozdrawiam
Opublikowano
I co z twoja Bmw problem minoł ?? pomogłem .. Miałem to samo w Swojej coupe .. wymieniłem sonde . ale nie miałem masy na sonde wiec nie działała podłaczyłem nowa ,mase i zaczeło pieknie działac...
Opublikowano

Opiszesz mi dokładnie?? jak to sprawdzić bo w dziedzinie elektryki jestem laikiem i nie za bardzo wiem gdzie jak i co miernikiem tykać.

i jak to jest wkoncu z tym błędem ? nie wiem czy miałem go bo nigdy nie była podpinana na kompa moja Bunia. bo na zegarach nic nie wyskakuje typu check engine wszystko ok. ale jak to jest? jezeli stara by pozostawiła błąd to mogło by to zaklucac prace nowej ?

Opublikowano

chyba w następnym tygodniu przejade do katowic na komputer bo juz nie mam siły. Rozmawiałem z wieloma maniakami Bawarek i kazdy mowi co innego.

jeden nawet mi powiedział ze to moze powodowac czujnik temperatury cieczy. tyle ze auto nie przegrzewa sie. choc przyznam szybko nagrzewa się.

Opublikowano
tez takie cos mi sie stało ze wskazówka z predkosciomierza oraz od spalania ledwo swieci ;/ i nie wiem czy sie wypalily czy cos nie tak z elek. bo raz jak wyjezdzałem nagle sie zadusił i za chwile wskoczyl na obroty i swieciły normalnie juz. pozniej znow zgasły i przy kolejnym odpalaniu znow zaczeły swiecic jak nowki. a teraz juz od miesiaca sa tak jak były wyblekłe ledwo swiecą i zadnych przejawow jak wczesniej. aku sprawdzany skoków napięcia napewno nie ma. nie wiem czy ma to cokolwiek z tymi objawami wspolnego. ale gdy tak sie stalo ze nagle zaczeły swiecic normalnie to o dziwno na cieplym silniku odpalila bez problemu. podjade na kompa po wypłacie i bede dawał znac jak sprawa wygląda.
Opublikowano
Już ci mowie jak to sprawdzic .. Sonda twoja ma 4 kabelki prawda ... dwa białe ,jeden czarny i jeden szary ...... A wiec ten czarny jest masowy a szary plusowy w nie dwa wsadz miernik i zobacz czy jest 12volt..... jak jest to wszystko powinno działac.. A bład sondy itak musisz skasowac....pozdrawiam...Jak cos to pisz ...