Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od paru dni mam problem z wentylatorem chłodnicy.

Przy włączonej klimatyzacji zaczyna wyć w przedziiale obrotów 900-1800(wyżej może silnik zaglusza)

Jak przyłożyłem stetoskop to wycie wydobywa sie chyba od silnika wentylatora.

I tutaj moje ptytanie: czy mozna wymienic sam silnik czy trzeba cały dobry wentylator wyzucić?

Opublikowano

Stetoskop przyłożony do wentylatora? Gratuluję słuchu i poczucia humoru, a wentylator paluchów nie pourywał? :D

Raczej każdy wentylator na wysokich obrotach robi się głośny więc proponuję przynajmniej odwiedzić zaufanego mechanika - okazać się może, że wentylator wyje bo na przykład brakuje płynu w chłodnicy :D

I jeszcze jedno - wycie może wydobywać się ze sprężarki klimy - dość typowy problem w E60. Jeśli cichnie po wyłączeniu klimatyzacji to może być przyczyną.

Opublikowano

Mam twarde paluchy :D

A stetoskop nie byl lekarski tylko taki jak uzywaja mechanicy(widzialem juz u kilku) i nie przykladalem go do łopatek wentylatora (wtedy palce byłyby zagrozone) , a do silnika który go napędza(on jest nieruchomy) :wink: ) i tam ewidentnie było najgłośniej.

Jesli jest ktoś kto wie czy silnik jest integralna częścią z wentylatorem proszę o wpis.