Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc . BMW 118d 110 tys km 2008 rok , 143 cv

W moim cudzie jest kilka problemow , szarpiace sprzeglo i nie wchodzacy wsteczny .Znalazlem cos na temat sprzegla ( aktualizacja softu , wysprzegik ,sprzeglo i dwumas) co pomogloby aby sprzeglo ustalo drzec. Na temat nie wchodzacego wstecznego mam wiele watpliwosci , a nie chce aby jedynym rozwiazaniem byla wymiana skrzyni.Chce dodac ze jak kupilem to swiecila sie kontrolka plynu hamulcowego.

Auto zimne , wsteczny wchodzi bez problemu .Po przejechaniu kilkunastu kilometrow i chcac zaparkowac mam problem ze wlozeniem wstecznego. Porobilem kilka prob ,wrzucajac na inny bieg ( 1 lub 2 ) ,pomagalo ale nie zawsze , ostatnio tez naciskalem kilka razy sprzeglo i tez pomagalo ale nie zawsze .

Moglby mi ktos wytlumaczyc w jaki sposob wspoldziala sprzeglo, wyspzeglik ze skrzynia.

Prosilbym o kilka rad co to moze byc ? Czy wina moge obarczyc sprzeglo wysprzeglik i dwumas ?

Jesli juz taki watek istnieje , to prosze mnie nakierowac , moze cos przeoczylem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Temat znany prawie w każdym dziale , ale nie ma stanowczo powiedziane co jest powodem niewchodzących biegów.Widocznie trzeba po kolei sprawdzać wszystkie czynniki działające na zmianę biegów .Poczynając na zmianie oleju aż po wymianę skrzyni .

Jeśli ktoś ma taki problem i wie co jest przyczyna niech odświeży temat.

viewtopic.php?f=70&t=124108&hilit=wsteczny

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wreszcie znalazlem czas aby zajac sie autem.

Wymienilem olej w silniku (dokladnie wchodzi 5l) i filterki.

Co do wstecznego , mechanik powiedzial mi ze jak sie ciegno nagrzewa to dlatego ciezko jest go wbic . Na poczatku myslalem ze tam jest synchronizator (szyba regeneracja i bedzie git) a jednak nie.Po rozmowie z mechanikien oczywiscie nie oplaca sie rozbierac skrzyni ani wymieniac , tylko jezdzic i jezdzic. Posluchalem rady na forum zeby wymienic olej w skrzyni w chodzi 1,3 l i teraz o wiele luzniej wchodza biegi i nawet wsteczny wchodzi dobrze (chociaz mechanik mowil ze nie bedzie roznicy).

Podsumowanie mojego problemu : wymiana oleju pomogla.