Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem, z którym nie potrafię się sam uporać.

Mam E61 530D z nawigacją professional i dużym wyświetlaczem. Nagle przestało działać podświetlanie LCD. Radio działa, sam wyświetlacz też, ale jest ciemny i prawie nic nie widać. Pierwsze podejrzenia padły na ściemnianie deski rozdzielczej, ale niestety to byłoby zbyt proste rozwiązanie. W menu siła podświetlania jest ustawiona na połowę. Dodam, że samochód był zaparkowany i nie ma raczej mowy o rozłączeniu czegoś przez dziury itd.

Czy ktoś może miał podobny problem?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Na połączenia trudno zrzucić, bo obraz jest. Problem może tkwić w inwerterze albo w jakimś drobiazgu, dlatego pytam, bo wolałbym uniknąć kupowania używki jeśli stosunkowo małym kosztem można naprawić ten.

Cała sytuacja wydarzyła się w czasie odgrzybiania klimy. Rozpylony był w aucie środek do klimy. Jak wróciłem do samochodu po 15 minutach, podświetlania już nie było. Czy jest możliwe, żeby uszkodził się czujnik natężenia światła?

Opublikowano

Włożyć i wyjąć płytę, czy może w jakiś bardziej wyszukany sposób? Próbowałem nawet odłączyć cały wyświetlacz, ale niestety nie przyniosło to żadnego efektu. Wyświetlacz działa, a jego podświetlanie nie.

Może ewentualnie ktoś zna jakiegoś godnego polecenia elektronika w okolicach Bydgoszczy?

Opublikowano

Nie do końca.

Ja miałem ostatnio podobny problem, z tym że ani radio ani wyświetlacz nie działał poprawnie, z tym że coś tam mrugało.

Kolego, jeśli grzebałeś w bagażniku (lub nie) na spodzie w steropianach powinieneś mieć wiązkę kabli (jest spora) i kilka modułów, jeden z nich odpowiada za radio i wyświetlacz, z tego co pamiętam to największa kostka i chyba koloru białego, ja musiałem lutować aż trzy przewody dochodzące do kostki bo nie stykały dobrze.

Idź tym tropem i zacznij od tego, w razie czego sprawdż podłączenie na końcu bagażnika, zaraz za oparciem kanapy, tam powinieneś mieć kolejne urządzenie odpowiadające za sprzęt w desce.

Pozdrawiam i powodzenia ;)

Opublikowano
Póki co kupiłem inny wyświetlacz. Też Alpiny, ale z 2007 roku. Obraz i podświetlanie są. Byłoby więc pięknie, aaaleeee...nie działa regulacja intensywności podświetlania. Tzn. w menu mogę sobie kręcić poziomem jasności, a efektu brak. z dwojga złego lepszy za jasny, niż za ciemny, ale nadal coś go boli. Będę kombinował. Spróbuję też z resetem.
  • 4 tygodnie później...