Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ,jest to moj pierwszy post na tym forum i mam nadzieje ze nie ostatni . Mam kłopot.Moja mama posiada BMW E65 730d po lifcie i dziś z roztrzepania zatankowała 18l 95-ątki . W baku miała jeszcze z 10-15l ON . Normalnie odpaliła i pojechała dalej do sklepu . Przy parkowaniu tyłem poczuła drgania,wibiracje (pewnie nie równa praca silnika). Zignorowała to i poszła na te zakupy .Przy zapalaniu nr2 silnik długo odpalał ,i drgania ,stuki .Odjechała dalej do domu . Na światłach przy zatrzymaniu stuki i wibiracje ,po ruszeniu odczuwalna utrata mocy. Podjechała pod dom żeby mi pokazać ze coś jest nie tak . Odpalanie nr3 ,z zewątrz dzwięk jak by stracił z 2 cylindry,nie rowna praca silnika ,wibiracje . Po tym dopiero wjechała do garażu . Potem sie okazało że zatankowała nie to paliwo co trzeba .... Teraz czego sie spodziewać? Na jutro laweta zamówiona i do serwisu . Jakie mogą być koszty tego błędu ? Wiem że wtryskiwacze do tego silnika są piekielnie drogie :cry:
Opublikowano

Update : 7-mka poraz kolejny musia ła być odpalona , ponieważ nie dało się wyłączyć hamulca parkingowego (wyjazd z garażu na lawetę).

Miałeś rację Loona Thic !! Tak się stało ! Spuścili paliwo ,założyli nowy filtr paliwa ,kasowanie błędów kts Koszt 300zł w NASTAPOL Łódź .Przy okazji wykryli że trzeba będzie wymienić świecę żarową 1 cylindra ,ale to się zrobi przed przed zimą :wink: .Autko jeździ jak przedtem, ale coś czuję że żywot wtryskiwaczy będzie krótszy .No cóż ,nauczka na przyszłość :roll: ! pozdrawiam

Opublikowano

Spokojnie, nie sądzę by to miało mocny wpływ na żywot wtryskiwaczy :)

Możesz dolać preparatu do oleju napędowego (przeczyszczenie, przesmarowanie wtrysków) - ale znając życie - będzie dobrze :)

Opublikowano
Moja mama kiedyś zalała PB do 3.0 tdi w Audi a auto śmiga do dzisiaj i ma nalatane ponad 200 000. Tak samo filtr paliwa wymieniono i jakieś płukanie i jest dobrze ;)
Petrolhead