Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam Koledzy. Podczas majowego weekendu jakiś imbecyl połamał mi lusterko od strony kierowcy....

Sprawa pozornie prosta: zamawiam w necie używane, wymieniam i po kłopocie.... jednak w miarę zagłębiana tematu okazuje się że wcale to nie takie proste. Większość oferowanych lusterek pochodzi z demontażu aut z Wielkiej Brytanii. Z innych wątków dowiedziałem się że owszem obudowa i wkład są takie jak w wersjach europejskich natomiast już sam "szkielet" lustra różni się odchyleniem od osi auta. W moim przypadku obudowa ma pęknięcie na jakieś 1,5cm, wkład jest cały, elektryka działa, natomiast połamany jest żeliwny element na którym trzyma się całe lusterko. Nie jestem zwolennikiem "druciarstwa" i chciałem wymienić kompletne lusterko. Niestety obawiam się że będe musiał zakupić lusterko od jakiegoś rozbitka europejskiego (o moim kolorze pewnie mogę pomarzyć). Rozumiem że z przełożeniem wkładu i obudowy nie powinno być problemu, a co z resztą? silniczki itp... da się to jakoś rozłożyć? Z moim szczęśćiem używane sprawne lusterko pewnie będzie niesprawne... Ori szkielet bez wkładu i obudowy to koszt ok 700zł...

Rozumiem że również odpadają lusterka z kompakta oraz te składane elektrycznie ?

coraz więcej pytań... czy "szkielet" oraz wtyczki przedliftowych i poliftowych są takie same?

Pewnie kilka osób było w podobnej sytuacji. Będe wdzięczny za wszelkie sugestie co mogę w tej sytuacji zrobić bo szerze to ręce mi opadają :mad2:

Opublikowano

Witaj, ostatnio tez urwali mi lusterko... tylko ze od strony pasazera, szukalem lusterek od M ale jak znalazlem zobaczylem cene to mi sie odechcialo:) a ze tez mialem polamane tak jak u ciebie, nie chcialo mi si ebawic w szukanie jednego lusterka dopasowanego kolorem itp, latwiej i taniej wyszlo mnie kupno kompletu nowych lusterek :cool2:, od razu jak chcesz w swoim kolorze albo sam malujesz ja kupilem czarne, akurat pasuja do mojego auta, ja akurat wymienilem lewe i prawe same demontarz i skadanie to nic trudnego :) kilka srubek zatrzaski zden problem :)

BTW skad masz ta cene 700 zl :shock: ? za taka to mozna uzywane od M wyszukac

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No widzisz mi właśnie chodzi o to by powrócić do stanu pierwotnego ;) ok 700zł to cena w ASO za nowe lusterko. Pogrzebałem trochę w realoem i wyszło na to że najlepiej będzie jak zakupię "stelarz" lusterka z europejskiego egzemplarza, a całą resztę przełożę z mojego. Jak się trafi jakieś angielskie lusterko w dobrym stanie i moim kolorze to może się skuszę aby wymienić samą obudowę -sprawdzałem numery i zarówno od anglików jak i compactów czy przedliftów są te same :cool2:

Tak czy siak sporo nerwów, trochę załatwiania, czekania, złotówek.... a to wszystko przez jakiegoś cymbała :duh:

nie wiem jeszcze jak wygląda sprawa z kablami, jednak sądzę że te od zwykłego podgrzewanego (bez składania) lusterka będą pasowały, a już najlepiej przełożyłbym moje

Opublikowano

A nie masz gdzies siebie blisko jakiegos Mirka chandlarza? ktory ma na placu BMW na rozebrania :P? poszukaj na alledrogo itp na pewno znajda sie jakies tansze :)

Ja mam akurat 3 kable, i podgrzewanei a ktos akurat byl tak mily zer upierdzielil razem kablami... Jeszcze wiecej zabawy bylo, no ale co zrobisz sa tacy debile na swiecie :)

Opublikowano

Mam lusterko - znaczy się stelaż w stanie bdb , sedan przedlift.

Osobiście kupiłem nowe za 220 zł - bo w tym starym musiałbym silnik , wymieniać obudowę a lusterka potrzebowałem na JUŻ , a że gość który szkoda mi to spowodował dał mi 300zł to jeszcze i na malowanie wystarczyło.

Zamiennik jak to zamiennik jak się przyjrzysz szczegółom to widać, ale ogólnie jest ok i po malowaniu nie widzę różnicy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za kolejne sugestie :wink: Ja gdybym dorwał tego imbecyla nogi bym mu z tyłka powyrywał :cool2:

W moich okolicznych rozbieralniach aut niestety nie znalazłem lusterka od e46, a pewnie nawet jakbym znalazł byłoby w opłakanym stanie. Udało mi się natomiast zamówić poliftowe lusterko z wersji europejskiej w całkiem przyzwoitym stanie (było jeszcze na drzwiach...). Mam nadzieję że dziś dotrze i wszystko będzie elegancko pasowało :cool2: Byłem wczoraj w "moim" serwisie i dowiedziałem się że nie powinno być problemów z przełożeniem bebechów lusterka, najważniejsze by było z europejskiej wersji i nie składane elektrycznie. Tak więc mam nadzieję że uda się wszystko elegancko poskładać z moją obudową i wkładem :cool2: