Skocz do zawartości

czy siedzi uszczelka pod glowica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam!! mam e36 320i z 94r. i maly problem zwiazany z tym, ze podczas jazdy wycieka mi "woda" z tlumika!! slyszalem opinie ze moze to byc uszczelka pod glowica:| jak to sprawdzic?? ( plynu chlodniczego nie ubywa)
Opublikowano

Nie przejmuj sie żadna uszczelka. Ja mam 325 dwa lata i na początku też się tym martwiłem. U mnie wrecz czasami lecą kropelki wody jak z węża. Bardzo czesto przy nierozgrzanym jeszcze motorze.

Aha ja mam wersje fabryczną bez katalizatorów.

Opublikowano
Widzę LeEoO, że nie byłeś zbyt mocny z chemii. Woda "leci", ponieważ paliwo ulega chemicznemu spalaniu a głównymi produktami tego spalania są właśnie woda i dwutlenek węgla. Przy nierozgrzanym silniku (tłumik też zimny) para wodna powstała ze spalania skrapla się poprostu na zimnych ściankach tłumika i "wykapuje" na zewnątrz. Nie obawiaj się o silnik, jeśli się tak dzieje w niskich temperaturach (duży mróz) albo przy zimnym silniku. W innej sytuacji, nawet gdyby był jakiś wyciek płynu (np. uszkodzona uszczelka), to wydaje mi się, że woda nie będzie kapać, bo szybko odparuje - natomiast spaliny mogą być jak chmurka.