Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu miałem dzwon w krawężnik (jeszcze leżał śnieg) i uderzyłem równolegle kołem do krawężnika. Efektem tego, miałem skrzywioną kierownicę lekko w lewo. Sęk w tym, że kierownica mi chodziła w miarę płynnie, przy ruszaniu jak miałem skręcone koła, to wracała na pozycje 0 stopni bez problemu. Lecz jakiś czas temu byłem na ustawieniu geometrii, miły pan powiedział, że strona która była uderzona jest prosta, jednak druga ma 2 stopnie negatywu (prawdopodobnie poprzedni właściciel też miał chyba dzwona) i nic z tym nie zrobił. Po tym zabiegu kierownica zaczęła mi jakoś ciężej chodzić. Jak wyjeżdżam z parkingu podziemnego to muszę kręcić maksymalnie w prawo po ruszeniu, jednak kierownica nie chce wrócic na pozycje 0, wcześniej nie miałem takiego problemu. W czym może teraz leżeć problem?

Pozdrawiam.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BX91&mospid=47612&btnr=32_0940&hg=32&fg=25 numer 8 może być powodem? Np. za mocno dokręcona nakrętka?

Opublikowano

Nie sądzę, by to był problem związany z maglem. Problem pojawił się, jak zmieniłem opony na szersze, miałem te same felgi. Zimówki były 205/55, teraz mam 225/45. Dodam, że lewe koło jak byłem na diagnostyce jakiś czas temu (na zimówkach) to lewe koło było bardzo blisko amortyzatora, jakieś 3mm miejsca było między kołem a amorem. Podejrzewam, że koło trze przy skręcie w prawo o amor, gdy kręcę w lewo nie ma takiego oporu, nawet kierownica wraca na swoje miejsce przy ruszeniu jak mam całkowicie skręconą w prawo.

@edit

Nie dało mi to spokoju i poszedłem zdjąć koło. Widać na amorze przetarcia od opony, czeka mnie prawdopodobnie wymiana zwrotnicy, ewentualnie wsadzenie na pewien czas dystansów, bo i tak chciałem troche koła wyciągnąć. Dopóki nie znajdę prostej używki, to będę jeździł na dystansach. Dobry to pomysł?