Skocz do zawartości

e90 330i odma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Auto ma 172000 przebiegu 2006 r.258 km.Czy ktos z kolegow wie czy ten model ma odme(separator oleju) a jezeli tak to gdzie sie ona znajduje?

Pozdrawiam

Opublikowano

Prawdopodobnie jest zintegrowana z pokrywa silnika (nie mylić z plastikowa osłona ), był tu ostatnio temat o tym.

viewtopic.php?f=70&t=244365&start=15

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzieki za odpowiedz.Wiec musze jeszcze kupic komplet uszczelek no i moze te weze bo jednak to bedzie sporo rozbierania.

Pozdro

Opublikowano

Wewnetrzna jest od 02/2007 bodajrze. Ty masz zewnetrzna wiszaca pod kolektorem dolotowym wiedzy 5 a 6 zeberkiem.

Jesli chcesz to moge gdzies odkopac procedure wymiany bo robilem to z rok temu.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak jak szymonb napisal N52 ma zewnetrza odme a nie zintegrowana z pokrywa zaworow. N52n ma zintegrowana.

🙃🙃

Opublikowano

http://www.pelicanparts.com/BMW/techarticles/BMW-3-Series-E90/FUEL-Intake_Manifold_Replacement/FUEL-Intake_Manifold_Replacement.htm

Krok po kroku jak wymienic. Ja bym na twoim miejscu kupil ten najwiekszy przewod pokrywa glowicy/odma.

On sie bardzo czesto urywa a bez niego nie zalozysz kolektora spowrotem.

Oczywiscie komplet uszczelek i nakretek.

Odma nie jest serwisowalna ani nawet rozkladalna wiec odme tez musisz kupic.

W bmw nie dalo sie kupic wszystkich oringow do czujnikow, polaczen, etc.

Bez problemu dobiora ci je w sklepie z oringami.

Najgorsze to odlaczyc weze od odmy te wlasnie co sie urywaja.

Dolny waz jest koszmarny do odlaczenia a horrorem jest podlaczenie go.

Szpilki od kolektora zrywaja ci skore z reki a zatrzaski na tych wezach to patent jakiegos hitlerowca sadysty.

W 2 godziny jesli robisz to pierwszy raz sie wyrobisz ze zdjeciem i drugie tyle z zalozeniem.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Oki masakra jakas z ta wymiana.A jakie sruby mam kupic, te od kolektora czy wszystkie ktore sa z aluminium?

Chyba zabiore sie za to jak moj kumpel wroci z urlopu bo co dwie glowy to nie jedna.

2 tygodnie temu wymienialismy lozysko oporowe to dostep do srub byl :shock: a do tego jeszcze jak zobaczylem gdzie jest rozrusznik

(tak z ciekawosci)to mi sie krew zagotowala bo jest pod kolektorem

pozdro

Opublikowano
Oki masakra jakas z ta wymiana.A jakie sruby mam kupic, te od kolektora czy wszystkie ktore sa z aluminium?

Chyba zabiore sie za to jak moj kumpel wroci z urlopu bo co dwie glowy to nie jedna.

2 tygodnie temu wymienialismy lozysko oporowe to dostep do srub byl :shock: a do tego jeszcze jak zobaczylem gdzie jest rozrusznik

(tak z ciekawosci)to mi sie krew zagotowala bo jest pod kolektorem

pozdro

Wszystkie aluminiowe srubki ktore wkrecasz w blok musisz wymienic + te od kolektora chyba.

Rozrusznik jesli chcesz ruszyc to zrob to przy okazji odmy bo bedziesz mial idelany dostep.

Pozdrawiam