Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak za pewne wielu za was miało ten problem lub będzie miało ale w naszych autach lubią korodować stalowe przewody hamulcowe tylnych kół w miejscu łączenia z przewodem elastycznym. Zerknąłem na to dziś na kanale i się troszkę przeraziłem bo wygląda na to aby wymienić przewody trzeba opuścić bak a co za tym idzie cały dyfer z wałem, wydech itp. Zastanawiam się też aby nie wymieniać całych przewodów od pompy tylko zamontować gdzieś możliwie na tyle auta złączki i tylko wymienić końcówki przewodów. W zasadzie prawy tył tak jest zrobiony ale przy złączce też jest skorodowane więc trzeba było by i ją cofnąć kilka cm.

Miał ktoś z waz to za sobą ? Jak sobie poradziliście czy daliście do mechanika i niech się martwi, jeśli tak to ile was skasował. Opcja doraźna to oczyszczenie i farba konserwująca na korozję.

Opublikowano
Jestem po takiej operacji. Złączki na wysokości tylnych siedzeń. Nie trzeba nic demontować tylko cyt. "Mieć ręce ginekologa" :) Mechanik u którego to robiłem poprowadził przewody po oryginalnej ścieżce. Diagnosta który mnie wcześniej cofnął z przeglądu właśnie ze względu na korozję tych elementów podbił przegląd bez problemu. Za całość zapłaciłem 300PLN. Pozdrawiam.
Opublikowano
Wymieniłeś całe przewody czy tylko końcówki i zamontowałeś złączki ? Tak zrozumiałem jakby całe skoro piszesz, że poprowadził po oryginalnej ścieżce. Złączka od prawego przewodu faktycznie jest pod tylnym fotelem ale przewód do lewego koła wychodzi zaraz zza baku i jest jednoczęściowy. Co ciekawe jak dziś byłem na stacji diagnostycznej na której robię przeglądy bo chciałem się przyjrzeć jak są poprowadzone przewody to diagnosta pooglądał ze mną a wspomniałem, że za miesiąc przegląd to nic nie wspomniał, że mógłby nie podbić przeglądu :P
Opublikowano
NE NE NE :) Mówiąc o złączkach miałem na myśli że mechanik uciął przewody w tym miejscu (pod kanapą) i zastosował złączki co by całych przewodów nie trzeba było od pompy ABSu ciągnąć :) Co do diagnosty to ja usłyszałem że przewody w tak skorodowanym stanie to jest cyt. "Tykająca bomba" i nakazał naprawę :) Jeżdżę z potomkiem i nie bagatelizuje takich spraw więc od razu oddałem auto na czanel :) Wierz mi u mnie wyczyszczenie i pomalowanie przewodów nic by nie dało - były aż tak skorodowane. Pozdrawiam
Opublikowano
Moje są mocno skorodowane ale w sieci znalazłem zdjęcia przewodów w gorszym stanie ale jak czytam nie jednemu przeżarło. Prawy można podpiąć pod tym fotelem ale w którym miejscu zamontował ci złączkę od lewego ?