Skocz do zawartości

E83 2.0D LCI wymiana oleju w tylnym dyferencjale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zabrałem się za wymianę olejów w przekładniach i o ile w skrzyni biegów, skrzynce rozdzielczej i przednim dyferencjale poszło bez problemów (standardowo dwa korki do spuszczania i wlewania oleju), to odbiłem się od tylnego dyferencjału. Znalazłem tylko jeden korek (na tylnej ścianie lekko po lewej stronie) i wydaje mi się że za wysoko na spust i za nisko na wlew.

Przeszukałem forum, ale niczego niestety nie znalazłem.

Może mi ktoś poradzić jak zmienić olej w tym podzespole?

Opublikowano
Tak jest w przednim - u dołu spust i wlew mniej więcej na wysokości półosi. A z tyłu znalazłem tylko jeden, tak mniej więcej w połowie wysokości do poziomu półosi. Chyba że jeszcze jest coś zasłonięte przez obudowę dojazdówki?
Opublikowano

Tak masz rację , ale sobie przypominam że już o to pytał i mu poradzono :

1.odkręcasz obudowę mostu z tyłu

2.olej sobie wylatuje do pojemnika który trzeba wcześniej podstawić pod most

3. jak olej zleci czyścisz sylikon na krawędziach , odtłuszczasz

4.kładziesz nowy sylikon na krawędź obudowy

5.przykręcasz obudowę

6. wlewasz nowy olej

viewtopic.php?f=73&t=152674

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Sprawdziłem na RealOEM i tam rzeczywiście jest tylko jeden korek. Rozkręcanie obudowy to duża przesada, trzeba po prostu wypompować stary olej i zalać nowy. Okazało się, że pompka do zalewania mechanizmów olejem (pożyczona od kumpla) potrafi także wyssać olej z mechanizmu - trzeba tylko pokręcić korbką w drugą stronę :lol:

Tak więc olej wymieniony. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

A da radę to zrobić wysysarką do oleju? Bo u mnie w X1 też jest jeden korek!

Po jakim przebiegu wymieniać,lać ori bmw czy dedykowany zamiennik castrola?

Opublikowano

Da rade :mrgreen: :mrgreen:

Przecież olej jest wieczny wg BMW ale uzytkownicy twierdzą,ze co 100.000 :mrgreen: :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco