Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .Mam pytanie,planuję zakup opon letnich i z tm wiąże sie mój dylemat jaki rozmiar opon będzie lepszy na oś przednia na felgę 8j r17 205/45/ czy 215/45 ?? a tylnia 9j r17 to 215/45 czy 225/45 ,chciałem dodać że chciałbym zrobić mały naciąg opony na felgę .Tylko czy jak dam z przodu 205 a z tyłu 215 to nie będzie za wąsko na silnik 2,8 ??

Czytaj regulamin...

Opublikowano

Czy będzie za wąsko do tego silnika, to raczej pozostawiam Tobie do oceny, ale ja na Twoim miejscu trzymałbym się fabrycznych rozmiarów.

Poza tym na pewno jeśli dasz różne szerokości opon, przy zachowaniu tej samej wysokości, to będzie świrować kontrola trakcji, bo jedna oś będzie kręciła się z inną prędkością niż druga.

Ja mam u siebie na letnich styling 66 17" z przodu 8" na oponach 235/45/17 i z tyłu 9" na oponach 255/40/17 i jest super.

Opublikowano
dzięki za odpowiedz,a mógłbyś mi powiedzieć jaki jest prawidłowy rozmiar opon na przednie 8j a tylnie 9j r17 żeby wielkość kola była taka sama ???
Opublikowano

opony na 8j i 9j moga miec tą samą szerokość, jesli chcesz dac szersza z tyłu to pamietaj wtedy o nizszym profilu aby wyrównać srednice koła, w google sa kalkulatory do obliczania

na 8j, opona 225 ładnie siedzi a na 9j 245 jak dasz za szerokoą to będzie tzw balon a jak naciag to na 9j do bmw e39 troche za wąska felga, w passacie mialem 215/40 na 9j i naciąg był na 8j z przodu musialbyć dać 195max a są to sa wąskie opony do e39. druga sprawa naciąg jest niebezpieczny i rozumiem na zloty ale na jazdy na codzien głupota.

225/45 255/40 tył i będzie ok. róznica srednicy 0.24 % a wiec 1,5mm miedzy przednia a tylnią osią.

a ja bym nie kombinowal tylko 235/45 założył na wszystkei.

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
Panowie,mam jeszcze taki pytanie ,zdecydowałem że będę zakładał takie opony przód 235/45/17 8j a tył chciałem 255/45/17 9j ale koleś u którego mam zamiar kupić opony ma albo 245/40/17 albo 245/45 co według was będzie lepsze przy pierwszym rozmiarze przekłamanie będzie na minus 15,5mm a drugim plus 9mm.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.