Skocz do zawartości

318 cabrio.Czasami nie działa przednia lewa szyba.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może ktoś miał podobny problem i mógłby doradzić. Czasem mam problem z lewą przednią szybą. Zdarza się, że podczas jazdy, parkowania, otwierania i składania dachu wszystkie szyby ładnie chodzą (otwierają się i zamykają) i nagle ta przednia lewa przestaje. Jest w danym położeniu i nie reaguje ani na przycisk od wszystkich szyb, ani na ten pojedynczy. Wówczas samochód ląduje w garażu i po kilku godzinach wszystko działa jak trzeba.

Jakieś pomysły co może być nie tak? Z góry dzięki za podpowiedzi.

Naucz się poprawnie formułować tematy!

viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano
Sprawdź czy prowadnica jest prosta, czy kable do silnika szyby nie są gdzieś złamane albo przetarte.
Opublikowano

Boże. Auto ma z 20 lat, prędzej silnik się zużył niż wiązka padła. Jeszcze nikomu z forum się kable nie połamały :wink: . W moim coupe ostatnio czyściłem całego i wymieniałem szczotki. Masz w mechanizmie podnoszenia szyby taką plastikową tulejkę, sprawdź czy nie ma luzu. jak ma to kup plastik w aso lub dotnij z puszki po piwie pasek i wsadź (forma tulejki) między wałek silnika a plastik, tak by dalej lekko kręcił silnik. :D

jak nie czaisz o co kaman, pisz pw, to dam ci tel i ci wytłumaczę co i jak :mrgreen:

Opublikowano

dzięki dzięki. akurat od momentu jak napisałem tego posta nic złego z szybą się nie działo, więc zacznę działać jak ewentualnie znowu będą problemy..

pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zrobiło się cieplej, mam za sobą kilka przejażdżek w słońcu i zauważyłem pewną powtarzalność w zachowaniu tej szyby.

jak jest chłodno, nie ma problemu. natomiast jak samochód dłużej postoi na słońcu, szyba przestaje działać (tzn. elektryczne opuszczanie/podnoszenie).

żeby zaczęła działać, muszę schować samochód w cień. jak tylko drzwi się schłodzą, wszystko wraca do normy..

jakieś pomysły??

z góry dzięki.