Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

miałem zalany układ niewłaściwym olejem i są problemy, teraz chcę zmienić na właściwy, czy jest różnica w normach jakości itp między olejem Pentosin CHF11S a np zamiennikiem febi? lub innej firmy o oznaczeniu CHF11S ? ceny tego oleju to od około 32zł do 65zł i chciał bym wiedzieć czy ten Pentosin jest najlepszym wyborem czy jest coś lepszego czy może nie ma różnicy z zamiennikiem ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Generalnie nie powinno być różnicy, ale jednak ja bym wybrał Pentosin, zalałem go przy wymianie pompy wspomagania i od 2 lat nie ma problemu. Na allegro widziałem ostatnio za 55zł z przesyłką na 0zl.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
kupiłem pentosin cena chyba 80zł za litr, ale przed wymianą będe chciał przepłukać układ i nie wiem czy lepiej kupić jakiś zamiennik np febi chf11s wlac przejechać sie i wylać i zalać dopiero pentosin, czy zastosować jakiś środek do płukania , potzrebne to będzie bo mechanik wlał coś nieodpowiedniego i teraz gdy olej się nagrzeje to trzeszczy gdy kręcę kierownicą
Opublikowano

lepiej przepłucz tez pentosinem. Tak jak mówiłem na allegro koszt jest dosyć niski, a masz pewność ze będzie hulać.

Co do mechaników to mi NOWĄ pompe zalali płynem hamulcowym. Myslałem że ich utłuke, siedzieli po godzinach i wymieniali.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Niestety, układ przepłukany i zalany chf11s chodzi lepiej niż na tym głownie co było wlane, ale uszkodziła się przekładnia kierownicza (tak powiedzieli mechanicy którzy wymieniali płyn ) od wlania hipolu przez poprzedniego mechanika zatkały się kanaliki które są bardzo małe dlatego chf jest tak rzadki jak woda , i przekładnia teraz gdy pojeżdżę z 30 minut zaczyna strasznie skrzypieć i się nagrzewać, więc czeka mnie jej wymiana niestety
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nie ma różnicy między Pentosin i Febi. Ta sama klasa jakościowa. Różnica tylko w cenie. Jednak co oryginał to oryginał. Ja bym przepłukał Febi i wlał Pentosin. Jeżeli nie ma niwo to do układu wchodzi tylko litr więc nie jest to aż taki duży wydatek.
Opublikowano
między Febi i Pentosinem jest różnica, byłem w 6 miejscach z olejami i dopiero jeden sprzedawca który się znał powiedział mi że jest różnica w jakości i mi pokazał pełną specyfikację oleju w dokumentacji, a nie tylko klasę jakości która jest na etykiecie, czekam na termin z przekładnią kierowniczą, co prawda febi jest już lepszy niż ten zalecany do audi który miałem wlany, na febi jeździ się już lżej i nie skrzypi już tak bardzo, zrobiłem test i przejechałem sobie spokojnie 40km trasę prostą pare zakrętów i nie skrzypiało, dopiero na placu manewrowym robiąc ósemki kilka razy zaczęło coś tam trzeszczeć znów... a już miałem nadzieję, chociaż może zalanie tym Pentosinem i kolejna wymiana może by pomogło, mam układ z nivo i potrzebne mi się 3 litry