Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, autko e61

kupiłem styling 95 (słoneczka) et24

felga przod 9j opona 255/40r19

tył 10j 275/40 r19

oponki sa delikatnie za duże z tylu obciera o nadkole, z przodu rant ochronny obciera o amortyzator,

wyszukałem na forum iż oponki zalecane to przod 245/35r19, tyl 275/30r19,

Różnica miedzy oponami jest niewielka i żeby mieć pewnosc ze wszystko będzie ok chce zrobić lekki naciąg i nie wiem jakie dokładnie opony

Co myślicie czy przod 225/40r19 tyl 245/35r19 będzie ok ? nie będzie znaczących roznic w wysokościach ?

Może ma ktoś jakieś inne propozycje ?

Może zna ktoś jakiś magiczny srodek na przeliczenia np. szerokość felgi 9jx25.4=228,6mm więc żeby był naciąg to opona 215/35r19 czy źle to obliczam ?

Opublikowano

oponki sa delikatnie za duże z tylu obciera o nadkole, z przodu rant ochronny obciera o amortyzator,

wyszukałem na forum iż oponki zalecane to przod 245/35r19, tyl 275/30r19,

Te felgi z oponami 245/35R19 i 275/30R19 nie przycieraja.

Może zna ktoś jakiś magiczny srodek na przeliczenia np. szerokość felgi 9jx25.4=228,6mm więc żeby był naciąg to opona 215/35r19 czy źle to obliczam ?

A biezesz pod uwage cos takiego jak indeks nosnosci opon? Czy poprostu zamontujesz, a bedziesz sie martwil dopiero jak opona walnie od przeladowania? To samo dotyczy hamowania, E61 to ciezkie auto, jak myslisz, jak bedzie hamowalo z opona 215?

E61 potrzebuje min. indeks 93.

Opublikowano
nie znam się w ogóle na oponach więc pytam :)

a nie ma opon np. 215 o ndeksie 93 ?

Nie ma, wszystkie maja 85. Sa poprostu przeznaczone do znacznie mniejszych aut (tym samym lzejszych).

Jezeli nie znasz sie na oponach, to zdaj sie na moje doswiadczenie w tym temacie i zamontuj takie opony, jakie powinny byc w tym aucie. Watpie abys 535d jezdzil spokojnie i wolno.

Opublikowano
indeks nośności 85 to jest 515kg/koło więc spokojnie wystarczy wiec nie rozumie dlaczego napisałeś że to za mało ? tylko ze względu na świadomość ze ma się zapas w nośności czy z innego powodu ?