Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam e36 z silnikiem 1.6 i dziś stało się coś co mnie zaniepokoiło. Gdy parkowałem nagle obroty skoczyły na 2500 obr i falowały do 2000 i 2500 i tak cały czas, po dodaniu gazu znów wracały minimum do 2000. silnik był już nagrzany, i nigdy nie trzymało obrotów powyżej 2000. Dodam że czasem gdy stoję spadają obroty do 500 na chwile i później znów wskakują do 750. Autko niedawno kupiłem, nie znam historii dodam że ucieka mi gdzieś płyn chłodnicy i wczoraj wymieniłem olej (+reset inspekcji), Pisze wszystko ponieważ nie wiem co może być przyczyną, czy się tego obawiać?
Opublikowano
Co do falujacych obrotow moze byc kilka przyczyn i musisz po kolei je eliminowac np przeplywka badz silniczek krokowy. Na forum znajdziesz sporo w tym temacie i mysle ze sam sprawdzisz co jest przyczyna. Co do plynu hmm ucieka tylko gdzie? Czy przedostaje sie do silnika czy ucieka gdzies? Sa slady po nim np na ziemi badz silniku? W tej kwesti rowniez sporo mozna doczytac na forum. W kazdym badz razie musisz poswiecic troszke czasu na szukaniu tutaj bo watpie by ktos od tak powiedzial ci co jest przyczyna na100% gdyz takie objawy jednoznacznie na jedna rzecz nie wzkazuja, ale to jedynie mowa wlasna sugestia. Sa osoby tu dzieki ktorym mam nadzieje poradzisz sobie ze swymi 'bolaczkami' zycze powodzenia
Opublikowano
Masz mozliwosc podlaczenia pod komputer? Wiadomo mieszanka steruje komputer tak wiec juz podlaczenie moze cos wskazać ale ja tylko sugeruje jestem ' laikiem' kolego chcacym choc troszke pomoc ;)
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Byłem u "diagnosty" podłączyłem pod komputer i otrzymałem wiadomość zwrotną "wszystko ok", w sumie tylko 30zł zaplaciłem.

Nie chcę tworzyć nowego tamtu ale bmw mi dużo pali 14-16 litrów na mieście do tego ogromny brak mocy moje clio 1.4 75km ma większego kopa niż bemka 100km. Jaka może być przyczyna i jakiej dokładnie diagnostyki potrzebuje, tzn co mam powiedzieć takiemu diagnoście że co ma mi sprawdzić. Najbardziej mi zależy żebym wiedział czy to grozi czymś poważniejszym, np wymiana silnika itp żebym się przygotował na koszty

Ps. czy znacie kogoś takiego godnego polecenia, jestem z Głogowa ale nawet wycieczka do lubina czy okolic nie robi mi problemu ( wrocław już trochę za daleko, chyba że na miejscu mi to zrobią w jeden dzień).

z góry dzięki za pomoc