Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie-na początek jestem nowy na tym forum i od razu mam prośbę o pomoc.Otóż kilka dni temu kupiłem e36 z silnikiem 1.8m40 i niestety mam problem.W czasie jazdy,nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły,czy przejechałem kilometr czy sto dzieje się rzecz bardzo dziwna-silnik jakby gaśnie,wskazówka obrotomierza skacze jak szalona od zera do końca skali,tak kilka razy i samochód jedzie dalej.Inaczej,jechał dalej, bo dzisiaj doszło do tego,a stało się to podczas jazdy z górki,że silnik zdechł,i redukowałem coraz to niżej bieg a on i tak nie zaskoczył.Zatrzymałęm się,sprawdziłem iskrę-ściągnąłem przewód odchodzący z cewki pod palec rozdzielacza iskra skakała a auto dalej nie chciało zapalić.Następnie odpiąłem kable od przepływomierza i o dziwo zapalił!Na chodzącym silniku założyłęm ten kabel i zmuliło go troszkę ale wrócił do swoich obrotów i dalej było ok.Oczywiście aż do następnych skoków wskazówki.Potem znowu mi zgasł na zakręcie a dokładnie na skrzyżowaniu przy skręcie w prawo na wciśniętym sprzęgle ale po wyrównaniu auta i puszczeniu sprzęgła zapalił i znowu ok.A i jeszcze zauważyłęm że jak jade po dziurach to dzieje się to dużo częściej natomiast na równej drodze żadziej albo raczej wcale.I tu moje pytanie -czy możliwe aby to przepływomierz był powodem takiego zachowania?I czy nawet jeśli by się zawieszał to całkiem mógłby gasić silnik?Dzwoniłem dzisiaj do gościa zajmującego się tylko Bmw(Piórkowski z Wojkowic)i on mi stwierdził,że wg niego to czujnik położenia wału.I pewnie bym się zgodził ale na tym forum wyczytałem właśnie ,że jak pada czujnik to nie ma iskry a ja ją na sto procent mam.Proszę jak macie jakieś sugestie i rady to pomóżcie.Ja do tej pory bujałem się dużo starszymi betkami a dokładnie e23 i tam nawet wtyku pod kompa nie ma i trzeba se było radzić na słuch i se radziłem,a tu zaczyna mnie betka przerastać :evil: .Wtyczki wszystkie sprawdzone i wyczyszczone,w tej od przepływki nawet troszeczkę podgjąłem wtyki żeby bardziej twardo siedziała a becia dalej swoje.Proszę pomóżcie!
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano
Bywajet,to że jak odepniesz wtyczke od przepływki i chodzi o niczym nie swiadczy bo motor lata wtedy w trybie awaryjnym,ale mam kolesia co tak jezdzi juz chyba ze trzy lata i auto chodzi jakby nigdy nic wiec kwestia wyboru i podejscia.....pozdro
Opublikowano
OK,wiec teraz następne pytanie -ile taki czujnik kosztuje,czy ktoś ma do sprzedania używkę i jak się odpina wtyczkę od niego?Pozdrowionka.
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano

Ten koleś z Wojkowic ma b. dobrą opinie robi tylko betki :D :cool2:

O czujnik popytaj na allegro można trafić na dobrą cene.

Jeśli rzeczywiście pada czujnik to nie koniecznie objawia się to brakiem iskry ale np. spadkiem mocy, nierówną pracą silnika, wahanie obrotomierza, słabsza reakcja na gaz (opóźnienie)

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Dziękuję wszystkim za bardzo pożyteczne rady i odpiszę jak zakończył się problem;otóż usterka usunięta nałożyły się dwa problemy-raz sam czujnik położenia wału i tu dziękuję koledze Boggy e36 za wyszukanie na allegro czujnika ,jest super i problem drugi-otóz moja bumcia stała od października zeszłego roku w komisie i i niestety widocznie to stała przypadłośc BMW walczyłem z nią w e23 powalcze w e36-zaśniedziała końcówka wtyczki od czujnika i Uwaga!! końcówka od zasilania ECU znajdująca się na klemie akumulatora,to wszystko nakładało się na siebie i powodowało powyższy problem(chyba śniedź była niestety tym większym...).Natomiast teraz już zaczęło działać wszystko i mam nadzieję że będzi etak dalej,pozdrowionka i jeszce raz dzięki wszystkim za pomoc